29 Март 2024 г. Петък

10-те месеца уседналост за вота наесен остават. Засега

2011-05-11 05:17:07

Изискването за 10 месеца уседналост на местниите избори наесен ще остане след промените в Изборния кодекс, стана ясно от думите на зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова.

Днес ГЕРБ внесе промените в кодекса, съобразени с решението на Конституционния съд.

Изборният кодекс предвиждаше гласоподавателите да са живели 10 месеца в съответната община, за да могат да гласуват за кмет тази есен.

За всички следващи избори бе заложено изискване за 12 месеца уседналост. Именно този текст беше атакуван от опозицията и Конституционният съд го отмени с препоръката срокът да бъде намален на 6 месеца.

Сега от ГЕРБ предлагат изискването за уседналост да се промени на половин година. Тази разпоредба няма да важи за предстоящите местни избори и 10-те месеца „жителство“ остават.

Само преди ден от БСП заявиха, че ако ГЕРБ не намали уседналостта за предстоящите местни избори от 10 на 6 месеца, отново ще сезират Конституционния съд. При такъв ход на левицата управляващите могат да се окажат в ситуация да променят закона непосредствено преди вота.

Искра Фидосова отбеляза, че Конституционният съд не се е произнесъл по този текст от кодекса, не само защото опозицията не го е атакувала. Тя допусна, че съдиите са взели предвид факта, че някои от процедурите, свързани с вота, вече са започнали, например изготвянето на изборните книжа.

 

Друго изменение в Изборния кодекс е депозитът, внесен от партиите и инициативните комитети, да се възстановява при получен 1% от действителните гласове, а не 2 на сто, както бе записано.

Ще се създаде и нов текст, който предвижда избори за кметове да се произвеждат само в кметствата с население над 350 души към датата на обнародване на президентския указ за насрочване на вота.

Промените в Изборния кодекс ще бъдат обсъдени утре в правната комисия в парламента, а депутатите могат да ги разгледат в пленарна зала в петък като извънредна точка в програмата им, обясни Фидосова.

Що се отнася до предложението на БСП за 3 месеца уседналост за изборите тази есен, тя коментира, че вече не знае каква е позицията на левицата, тъй като оттам са предлагали различни срокове. 

По думите й, с атакуването на текстовете от закона пред Конституционния съд се е създал излишен хаос. 

Фидосова коментира още, че е била изненадана от изказването на  президента Георги Първанов, че е късно през август партиите да издигат кандидатите си за президент.

„Ако трябва да спазим срока, който Първанов е дал като пример, това значи да излъчим 
кандидат на 25 август“, каза депутатката и припомни кога е била издигната кандидатурата на Първанов през 2001 г. и 2006 година.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати