24 Април 2024 г. Сряда

Държавата си търси близо 50 млн. от глоби на шофьори

2011-05-11 05:15:06

Държавата не си е прибрала близо 50 милиона лева от катаджийски глоби. Част от тях са наложени на провинили се шофьори още през 2009 г и скоро изтича двегодишната им давност, съобщава „Труд”.

Това означава, че глобите, издадени с фиш или акт, на които е минал двугодишния срок, вече са отпаднали безвъзвратно и в бюджета няма да влезе нито лев от тях.

Един от всеки три фиша не се плаща изобщо. Шофьорите са по-стриктни в плащането на глоби само ако те са наложени след акт и издаденото впоследствие наказателно постановление.

Причината е просто - в този случай служителят на КАТ взима шофьорския талон и за да си го получиш обратно, трябва да си платиш.

В данните за неплатените суми не влизат данните от видеонаблюдението в София, което засича средно по хиляда нарушители на ден. Събираемостта там е още по-ниска, тъй като шофьорите отказват да получат призовките, изпратени им от КАТ, и чакат да отпаднат по давност, отбелязват експерти.

Статистиката сочи, че най-много пари от фишове са събирани през 2007 г., когато бе разрешено на катаджиите да прибират парите от сгафилия шофьор на място. Тогава близо 90% от водачите предпочитаха да си платят, вместо да губят време по гишетата в КАТ.

 

През 2008 г. тогавашният вътрешен министър Михаил Миков забрани на катаджиите да прибират пари и съответно паричният поток от тази санкция към хазната намаля драстично.

Статистиката сочи още, че дори и електронният фиш не плаши особено шофьорите.

За първите 2 месеца от стартирането на системата са издадени 105 810 електронни фиша, от които са платени едва 45 370 .

Засега с електронния фиш най-добре се справят областните полицейски дирекции в Стара Загора и Сливен, които са рекордьори по обработването на кадри с нарушения, заснети със снимащи радари.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати