20 Април 2024 г. Събота

Ако няма петрол, палиш свещ!

2011-05-10 09:53:57

България има нужда от стратегия как ще привлича чужди инвестиции, заяви премиерът Бойко Борисов на конференция в София. Той похвали икономическото ведомство, че вече е изготвило такава.

„Искам на практика да го видя как ще стане. Как в България ще се развива икономиката, за да се генерират пенсии и заплати“, заяви премиерът.

Според Борисов инвеститорите трябва да знаят, че България има най-ниските данъци в ЕС.

„На нас не ни трябват инвестиции на всяка цена. Имаме огромни лоши практики – най-лошите в ЕС – на попадане на лоши инвеститори”, коментира още премиерът.

„Очакваме след днешните дебати да знаем как ще достигнем този растеж, за който всички ние говорим. Той няма да дойде от моловете, електроразпределителните дружества или ВЕИ. Трябва да имаме стратегия – от какво България ще печели“, категоричен е Борисов.

Според него растежът в българската икономика може да дойде от производството на храни и вода.

„Следващите години човечеството няма да се задъха за петрол или газ. Ако нямаш петрол, ще ходиш пеш, ще си запалиш свещ, но ако няма храна, ще умреш. Ще има рязка нужда от храни и вода, а ние имаме огромни пустеещи региони”, аргументира се Борисов. 

Той отбеляза, че много активно се работи по Пакта за финансова стабилност, който щял да гарантира на страната ни финансова стабилност.

„За 20 години държавата е оцелявала, приватизация, после бум на строителството и Черноморието вече не е така привлекателно... Всички държави, които като слаби ученици допуснаха да харчат повече, отколкото произвеждат, сега търсят помощ и всички ние трябва да се солидаризираме и да се търсят пари да се оправят техните бакии”, каза още Борисов.

Според него на базата на изготвено изследване и на стратегия за привличане на инвестиции България ще заяви пред ЕС приоритетите си.

„В Чепеларе във фабриката може да произвеждаме ски и да сме най-големият производител на ски. Ама колко ски писти има в България? Ще правим ли нещо в тази посока? Защо налетяхме с всички сили върху въздуха и вятъра, при положение че имаме огромна възможност да произвеждаме от реките си електроенергия?”, попита Борисов.

По думите му на по пет-шест години държавата се лашка в една или друга посока в зависимост от това кой е силният на деня.

„В края на краищата българският потребител плаща”, заключи премиерът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати