23 Април 2024 г. Вторник

S&P рязко понижи рейтинга на Гърция, "Фич" преглежда оценката си

2011-05-10 07:29:49
Агенция "Стандард енд Пуурс" (S&P) понижи в понеделник рейтинга на Гърция с две степени от ВВ- на В с негативна перспектива, завличайки оценката си за държавните книжа на страната още по-дълбоко в зоната на т.нар. "боклук" (junk).

Това вкарва гърците в една категория с държави като Боливия, Бенин, Камерун, Буркина Фасо, Гана, Хондурас. Страни като Ангола, Мозамбик, Кения и Замбия вече са по-добре оценявани от S&P.

Другите две рейтингови агенции - "Муудис" и "Фич", също оценяват гръцките дългови книжа като "боклук". По скалата на "Муудис" рейтингът е B1, а по тази на "Фич" е BB+.

Крис Прайс, анализатор във "Фич", обаче заяви в понеделник пред "Ройтерс", че и тази агенция "активно преглежда" рейтинга на Гърция.

Всички останали държави в еврозоната, включително Ирландия и Португалия, имат инвестиционен рейтинг на S&P.

"Файненшъл таймс" насочва вниманието към факта, че Гърция е вече повече от година в зоната junk на скалата на S&P. Публикувано неотдавна проучване на МВФ показва, че от 1975г. насам всяка държава в света, която е прекратявала плащанията по дълга си, е прекарвала поне година преди това с толкова нисък рейтинг.

Обяснението на агенцията е, че е все по-вероятно Атина да не може да обслужва дълговете си дори с международна помощ и че преструктурирането им наближава. От S&P предупреждават, че може още да понижат рейтинга.

Според скалата на агенцията В се превежда като "финансовата ситуация е със значителни колебания". Малко под нея следва зоната на рейтингите със С, като първият от тях (ССС) означава "нестабилност и зависимост от благоприятни икономически условия на способността да обслужва кредитите си".

Новината веднага повлече обменния курс на единната европейска валута и тя достигна в търговията нива от под 1.43 долара за едно евро.

Точно една година измина от задействането на спасителния план на ЕС, ЕЦБ и МВФ за Гърция, който целеше да й помогне да излезе от спирала на бюджетен дефицит. Въпреки това отново се говори, че Атина не прави достатъчно и ще трябва да преструктурира дълговете си, за да излезе от фискалната каша, коментира "Ройтерс".

"Според нас съществува увеличен риск Гърция да предприеме стъпки за преструктуриране на условията на задълженията си, включително и тези по вече емитирани държавни облигации", се казва в изявлението на "Стандард енд Пуърс".

Агенцията смята, че държавите от еврозоната ще притиснат частните кредитори на Гърция да удължат сроковете за погасяване на задълженията й. Това е само една от мерките, които от петък насам се обсъждат за облекчаване на условията по помощния пакет за Атина.

"Стандард енд Пуърс" дори допуска смразяващ за кредиторите сценарий, според който те ще трябва да се откажат от 50% или повече от подлежащите на събиране от Гърция дългове, за да спадне бремето над гръцката икономика до поносимо равнище.

Външният дълг на страната възлиза на около 327 милиарда евро и продължава да се увеличава.

Анализатори коментираха, че решението на S&P ще удари най-вече гръцките банки.

"Понижаването на рейтинга на държава засяга предимно банковия сектор и не толкова компаниите, защото обикновено следва понижаване и на рейтингите на банките", заяви Никос Галусис от Kappa Securities.

Това означава, че ще се намали обемът на банковите облигации, които S&P е оценила като подходящи за обезпечаване на заеми, "но ефектът тук ще е малък, тъй като тези книжа се оценяват предимно от "Фич", допълва Галусис.

Атина критикува действията на  S&P, както бе правила и при всяко от предишните понижения.

"Решенията за кредитния рейтинг трябва да бъдат основани на обективни данни, на заявления на хората, взимащи решения, и на реалистични оценки на условията, пред които е изправена една икономика. А не на пазарни слухове и публикации в пресата", каза в специално изявление финансовото министерство на Гърция.

"Когато подобни решения стъпват само на слухове, тяхната валидност е поставена под сериозно съмнение."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати