20 Април 2024 г. Събота

Спецоперациите – риск, успех, провал...

2011-05-10 06:49:33
Офанзивата на американските тюлени срещу имението на терорист №1 в света беше обявено за пример как се провежда операция от този тип. Поемайки големи рискове, елитните отряди могат да изпълнят мисии, определяни като невъзможни. Може обаче да останат в историята и с думи като „провал” и „кървава баня”. 

BBC прави преглед на най-известните сходни спецоперации в последните 40 години.

Операция „Гръм” в Уганда през юли 1976 година е дело на 100 израелски командоси. Те успяват да се промъкнат незабелязано до летище Ентебе в околностите на столицата Кампала, за да спасят 105 израелски заложници, държани в отвлечен от членове на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) самолет на Air France.

При нощната атака отрядът действа почти перфектно – загиват само трима заложници и един войник – командир Йонатан Нетаняху, брат на настоящия премиер Бенямин Нетаняху. Елиминирани са всички похитители. 

Четири години по-късно мисия на американските сили обаче завършва с пълен крах. По план „Орлов нокът” трябва да спаси 52-ма заложници в американското посолство в Техеран. 

За целта спецотряд трябвало да бъде дислоциран в пустинен район, след което по земя да стигне до посолството и да изведе заложниците до намиращ се в близост стадион, откъдето те да бъдат отведени с хеликоптери. Технически проблеми с летателните машини и разразила се пясъчна буря прекратяват операцията в ранен етап.

За капак единият от хеликоптерите се стоварва върху транспортен самолет при зареждане с гориво във въздуха и загиват 8 военни.

Само месец след американското фиаско, британските служби извършват първата спецакция, предавана на живо по телевизията. Ирански сепаратисти нахлуват в иранското посолство в Лондон и взимат 26 заложници. Стартира операция „Страстен ловец”. След няколко дни преговори са освободени петима заложници, но впоследствие един дипломат е убит, а тялото му – изхвърлено на улицата. 

Това е достатъчен сигнал за действие от страна на елитния британски отряд SAS. Пет групи по четири командоса нахлуват от различни страни в сградата, използвайки зашеметяващи гранати за дезориентиране на похитителите. При последвалата престрелка загива само един от общо 20 останали заложници. Петима от шестимата екстремисти са застреляни на място.

През април 1988 година в Тунис е убит Халил ал-Уазир, известен като Абу Джихад. Той е един от ключовите съюзници на лидера на ООП Ясер Арафат и автоматично става мишена за Израел. 

Джихад е отговорен за редица атаки срещу израелски цивилни, като последната е отвличане на автобус по пътя за тайна израелска база за ядрено въоръжение в пустинята Негев. 

Месец по-късно 30 командоси акостират на тунизийския бряг и се свързват с вече разположени в Тунис агенти на Мосад. Един отряд елиминира охраната на имението на Абу Джихад, а другият разстрелва екстремиста със 70 куршума. Операцията, наредена от военния министър Ицхак Рабин и координирана с бъдещия премиер Ехуд Барак, е заклеймена от Вашингтон като политическо убийство. 

Битката за Могадишу пет години по-късно се превръща в истинска драма за американската армия и в частност за голям контингент от спецчастите – рейнджъри, тюлени и Делта Форс. На трети октомври всички те са изпратени да задържат висшестоящи военни на сомалийския военен лидер Мохамед Фарах Айдеед. 

Един хеликоптер обаче е свален с гранатомет, а втори катастрофира. Сухопътните части влизат в ожесточена няколкочасова улична битка с бунтовниците. Загиват 18 американци, трима италианци и един малайзиец от международните сили в Сомалия. Телата на някои американски войници са влачени като трофеи из улиците на Могадишу.

С много жертви приключиха и двете най-големи заложнически кризи в съвременната историята на Русия. Чеченски сепаратисти превзеха московския театър на ул.„Дубровка“ по време на представление (2002 г.). Заложници бяха над 800 души, а терористите (голяма част с експлозиви по телата си) настояваха за изтегляне на руските военни части от Чечня. В противен случай предстоеше избиване на похитените цивилни. 

На третия ден от началото на кризата руското командване взе решение за пускане на упойващ отровен газ в театъра. Половин час по-късно последва щурмът. Елиминирани бяха 40 похитители, но загинаха и 129 от заложниците – почти всички от тях от смъртоносното въздействие на отровата. Тогавашният президент Владимир Путин похвала спецчастите за смелостта и се извини, че не са били спасени повече хора. 

По време на мандата на Путин идва и другата трагедия, в която руските командоси не съумяват да извършат перфектно операцията си. В град Беслан в руската автономна република Северна Осетия в началото на септември 2004 година чеченски бунтовници превземат местно училище и взимат за заложници най-малко 1200 възрастни и деца. 

След двудневни преговори специалните части щурмуват сградата с два танка, хеликоптер и огнехвъргачка. Последвалите минути на хаос и престрелки завършват със смъртта на над 300 от похитените. Ранените са стотици.

Една от най-скорошните напълно успешни операции на спецчасти по света е спасяването на бившия кандидат-президент на Колумбия с френски паспорт Ингрид Бетанкур. Тя е отвлечена от бунтовниците от ФАРК и държана в плен цели 6 години до месец юли 2008 година. 

Тогава се провежда операция „Шах”, при която колумбийската армия залага изцяло на хитростта и актьорските способности на своите командоси. Те се представят за бунтовници, за представители на неправителствена организация и за журналисти, когато отиват на среща с похитителите. Мисията им е да транспортират заложниците до лидера на ФАРК Алфонсо Кано. Действията им са толкова убедителни, че капанът сработва перфектно. 
Бунтовническият лидер, който командва групата отвлякла Бетанкур, трима американци и 11 колумбийци от местните служби за сигурност, дотолкова се подлъгва, че заедно със свой помощник се качва на хеликоптера, за да докладва лично на големия шеф. Само минути по-късно вече е обезоръжен и арестуван. А Бетанкур и останалите са на свобода, без проливане на капка кръв.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати