20 Април 2024 г. Събота

Партньорството СДС – ДПС – възможно?

2011-05-09 16:56:19

Предизборната кампания за това кой ще бъде следващият президент на Република България ражда вече своите политически интриги.

Интересна е ситуацията в „Синята коалиция”, където СДС излъчи своя кандидат за президент – Румен Христов, а ДСБ – политологът Светослав Малинов. И двамата бяха гости на Георги Коритаров по ТВ+, излагайки доста интересни позиции по някои от актуалните обществени и вътрешнополитически теми.

В „Свободна зона” Малинов бе убеден, че предизборната кампания в рамките на „Синята коалиция” няма да е ожесточена, тъй като той и Румен Христов били по-скоро съмишленици. Малинов предвиди толерантна кампания и изтъкна, че най-важното било как всеки един от кандидатите ще убеди хората, че е по-добрият. От това, което каза Румен Христов в студиото на „Свободна зона” обаче, не остана впечатлението, че двамата с Малинов са на едно мнение по повечето въпроси.

„Ако ДПС реши да подкрепи кандидат на Синята Коалиция, ние няма да се откажем от техните гласове. Не бихме имали против подкрепа на ДПС, защото това са български гласове. При определени условия, които да удовлетворяват двете страни – и СДС, и ДПС, защо да няма партньорство?”, каза Христов, напомняйки, че в политиката няма невъзможни неща. Второто нещо, което изрази като позиция Христов бе, че лидерите на другите десни партии, трябва да саморазпуснат партиите си и да се влеят в СДС (споменати бяха имената на Евгени Бакърджиев и Стефан Софиянски). Идеята на Христов е десните лидери и техните партии да бъдат обединени от кандидатурата за президент на Синята Коалиция.

„Според мен г-н Костов има добре подготвени млади хора и ако даде крачка встрани и стане почетен председател, тогава ще бъде добре, но това е друга партия и не желая да се меся”, добави Христов. „По формулата ОДС ДПС има роля в дясното обединение. Трябва да се мисли за Синя Коализия плюс. Тези, които напуснаха с гръм и трясък СДС нямат място в партията”, каза Христов по отношение на Йордан Цонев и Христо Бисеров.

„Ще се опитаме да търсим обединение на тези избори, а и едно по-широко присъединяване на други партии в десния спектър. Не очаквам особено висока избирателна активност на тези вътрешниизбори. Иска ми се да постигнем около 100 000 гласа, но реалистично ще бъде да постигнем 20 – 30 000 гласа минимум. Освен интригата за президент, има интрига и за кмет на София”, коментира кандидатът за президент на СДС.

От своя страна, в „Свободна зона” кандидатът на ДСБ Светослав Малинов изрази мнението, че за самия него една от най-големите заплахи за сигурността на България е свързана с енергийната сигурност, както и със събитията, които се случват в Северна Африка. Малинов смята, че „Белене” няма да успее да отговори на изискванията за сигурност на атомните централи, които ЕС в момента пише, което ще направи енергийния проект още по-скъп. „Аз съм почти убеден, че тази централа няма да проработи. Мисля, че това правителство няма да подпише проекта”, каза той.

„Слуховете за намеса на други партии в тези избори в рамките на Синята Коалиция са силно преувеличени и мисля, че ще бъде невъзможно. Изборите ще са отворени, но те ще са съобразени с профила на нашите избиратели. Няма да има рейсове с избиратели и урни по турските села”, категоричен бе канидатът на тъмносините. „Избирането на президент от Синята Коалиция ще означава, че България има ново партийно мнозинство, нова политическа ситуация. Това ще означава различен мандат за управление на държаватаи през изпълнителната власт”, подчерта още той.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати