20 Април 2024 г. Събота

БСП сезира съда, ако се запази 10-месечната уседналост

2011-05-09 16:42:56

Ако ГЕРБ не се съобрази с решението на Конституционния съд и не намали уседналостта на 6 месеца за предстоящите местни избори, БСП ще сезира отново съда. Това обяви в Кюстендил левият депутат Мая Манолова. 

Миналата седмица Конституционният съд обяви за противоконституционен текста от Изборния кодекс, според който общинските съветници и кметовете могат да се избират само от български граждани, живели през последните 12 месеца в съответното населено място.

Той се произнесе, след като бе сезиран по казуса от депутати от БСП и ДПС.

12-месечната уседналост беше приета от управляващите за следващите местни избори през 2015 година.

За да гласувате обаче на предстоящите местни избори, беше прието, че трябва да сте живели 10 месеца в населеното място, от което ще избирате кмет.

Според шефката на правната комисия в парламента Иска Фидосова 10-месечната уседналост за изборите през тази година оставала, защото не била атакувана пред Конституционния съд.

В тази връзка червената Мая Манолова скочи, че се очакват сериозни спорове около принципа на уседналост.

„Конституционният съд отмени 12-месечната уседналост, въведена от ГЕРБ, но сега те спорят дали тази промяна касае предстоящите избори, тоест дали ще има 10-месечна уседналост, или няма да има.

 

Ако ГЕРБ си позволят да не се съобразят с конституционното решение и не променят уседналостта такава, каквато Конституционният съд счита за съобразена с основния закон, Коалиция за България ще атакува отново техните изборни правила пред Конституционния съд и тогава управляващите ще се окажат в хипотезата, че ще трябва да променят правилата непосредствено преди изборите”, отсече Манолова.

Според нея отмяната на текстове от Изборния кодекс е най-звучната плесница, която мнозинството в днешния парламент е получавало.

„Върнати са 21 от текстовете на Изборния кодекс, като рязането на членове започва от първия текст, който е отменен, и това е една много лоша оценка за законодателния процес в Народното събрание. Става въпрос за оценката на конституционните съдии за начина на законодателстване от страна на ГЕРБ”, заяви Мая Манолова.

Тя посочи, че доста неуместно звучат опитите на представители от управляващата партия да омаловажат решението на Конституционния съд и едва ли не да го изкарат комплимент за тяхната законодателна дейност.

По-рано днес вицепремиерът и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че управляващите ще се съобразят с решението на съда.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати