26 Април 2024 г. Петък

Днес Куба ще обяви 300 икономически реформи

2011-05-09 06:27:36
Над 300 реформени мерки в икономиката на Куба, одобрени миналия месец на първия от много години насам конгрес на управляващата компартия, ще бъдат подробно представени днес в специални издания.

В събота партийният всекидневник "Гранма" съобщи, че в понеделник към броя ще има допълнителна секция с решенията и 48-странична притурка, която ги разяснява.

Реформите представляват опит на президента Раул Кастро да засили изградената по съветски образец командна икономика чрез стимули за частната инициатива и намаляване размера на държавната намеса, коментира "Ройтерс".

Много от мерките вече са предприети, но други трябваше да бъдат уточнени и одобрени на 18 април от конгреса на единствената партия в Куба. Окончателният вариант още не е известен.

Кубинците се вълнуват да разберат какво е решила компартията за съдбата на масовите купони за храни, които според Кастро са станали твърде скъпи, както и дали ще получат право да продават домовете и автомобилите си.

Президентът заяви, че от купоните трябва да се ползват само от най-нуждаещите се. Повечето кубинци разчетоха това като сигнал, че ще изгубят социална придобивка, която са ползвали почти 50 години.

Реформените мерки включват още намаляване на заплатите, разрешаване на повече възможности за самонаемане и отдаване под аренда на държавни земеделски земи.

Предполага се също, че държавните компании ще получат повече самостоятелност и ще бъдат привлечени повече чуждестранни инвестиции, включително в създаването на голф игрища, които десетилетия наред бяха анатемосвани от комунистите.

Според Раул Кастро промените трябва да гарантират, че комунизмът в Куба ще оцелее и след като си отидат представителите на революционното поколение, завзело властта в Хавана през 1959 г.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати