29 Март 2024 г. Петък

Специално куче в екипа, убил Осама

2011-05-08 14:24:11
Екипът от специалните сили на САЩ, ликвидирал Осама бен Ладен в Пакистан, може би е включвал куче, отлично тренирано за действия в екстремни ситуации, предаде Франс прес.

Армията на САЩ не казва и дума по въпроса за участието на куче в операцията на 1 май срещу лидера на “Ал Кайда”. 

"Ню Йорк Таймс" пръв съобщи, че в атаката е използвано четириного от кучешкия род. После и други медии посочиха, че може да става дума за животно, обучено да издирва бегълци, както бе в случая със Саддам Хюсейн, открит в една дупка. 

Според "Ню Йорк Таймс" е възможно командосите да са взели кучето, за да попречат на Бен Ладен да избяга от къщата, в която вероятно се е укривал години наред.

Както смята Майк Макконъри, шефът на "Бейдън К9" - компания, която отглежда и обучава бойни кучета за американската армия, в елитната част, провела операцията, може да е била включена само овчарка белгийска или холандска порода заради специфичните им  особености. 

"Това са кучета, пъргави като котки, а могат и твърде ефективно да общуват с водача си дори при засилен стрес", изтъква Макконъри. 

Според него е възможно подобно куче да е използвано в къщата на Бен Ладен за отвличане на вниманието или заради забележителния нюх, характерен за тези породи.

"Ако ме видите да идвам с куче, може да стреляте по него или по мен. Ако стреляте по кучето, аз ще стрелям по вас. Ако пък стреляте по мен, кучето ще ви тръшне на земята", пояснява експертът.

Това не са просто животни, "способни да се затичат след някоя топка, това са войници", добавя той.

След подобно обучение тези кучета вече не стават за домашни любимци и след като се "пенсионират" по възраст, те заживяват отново в кучкарника на фирмата или "стават част от семейството на някой войник. В никой случай обаче не се отърваваме от тях", отбелязва кинологът.

Неговият колега сержант Уилям Гаскинс заяви пред телевизия Ем Ес Ен Би Си, че американската армия използва 2700 кучета и те са ключов елемент от въоръжените сили на страната. 

Армията на САЩ използва най-добрия приятел на човека от времето на войната между Севера и Юга (1861-1865 г.). Участието им в операции значително се разшири по време на войната в Афганистан, например за откриване на взривни устройства, от каквито загиват повечето жертви сред войниците на НАТО в страната, посочва АФП.

Кучетата "са непризнати герои, всеки ден спасяват живота на войници", подчертава Гери Проктър, говорител на въздушната база Лакланд в южния щат Тексас, където се обучават повечето армейски кучета, пише БТА.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати