20 Април 2024 г. Събота

Строителството на "Набуко" се отлага

2011-05-07 07:29:41

Първите доставки през газопровода „Набуко“, чиято цел е да намали зависимостта на Европа от руския газ, се отлагат с две години за 2017 година, а началото на строежа – с една, за 2013 година.

Това заяви изпълнителният директор на проектната  компания Райнхард Мичек, цитиран от Франс прес.

Консорциумът е бил принуден да се адаптира към  променените прогнози за газовите доставки от каспийския регион и Близкия изток, които наскоро бяха обявени от потенциалните доставчици, обясни Мичек.

„Отлагането на началото на работите по изграждането на „Набуко“ е свързано с тази несигурност за доставките на газ, обещани от Азербайджан“, уточни говорителката на европейския комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер Марлене Холцнер.

 

Йотингер, който е голям поддръжник на проекта, е разговарял с азербайджанските власти, като е настоял да изпълнят поетите ангажименти за снабдяване със синьо гориво. 

През февруари пускането на „Набуко“ беше отложено с една година след решението за отмяна на разклонението към Иран заради международното напрежение, свързано с ядрената програма на страната.

Сега трасето ще минава през Ирак, което го прави с 550 километра по-дълго от първоначално предвиденото, така че общата дължина на тръбопровода ще бъде 3900 км.

„Набуко“ вече има правни рамки и получи помощ от Брюксел на стойност 200 милиона евро, но досега не е подписан нито един договор със страните производителки за доставките на газ, отбелязва Франс прес.

В края на март еврокомисарят за енергетиката призова Русия да не оказва натиск над страните от Централна Азия, за да блокира проекта за газопровода.

„Набуко“ има за цел да доставя каспийски газ за Европа, заобикаляйки Русия през Азербайджан, Грузия, Турция, България, Румъния и Австрия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати