Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Септ 20
Начало arrow България arrow България пример за етническа и религиозна толерантност

България пример за етническа и религиозна толерантност

  Print E-mail
2011-05-06 14:47:57
източник: dnes.bg

Ерата на безнаказаността отмина, ние отиваме към една нова ера на суверенитет и отговорност.

Това каза генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в обръщението си пред участниците в международната конференция "Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия Изток" в София.

"Всеки, който извърши престъпления срещу човечеството, нарушава този фундаментален принцип на човешките права, нарушава правата на собствения си народ и той ще бъде държан отговорен", каза Бан Ки-мун.

Той сравни днешните бунтове в арабския свят с промените отпреди 20 години в Източна Европа, които доведоха до падането на Берлинската стена и социалистическата система.

Революциите в Източна Европа бяха нежни, кадифени, безкръвни, каза генералният секретар на ООН. А какво наблюдаваме днес в Близкия Изток и Северна Африка - тамошните революции са удавени в кръв, допълни той.

Местните диктатори избиват собствените си народи. Тези народи нямат своя ангел спасител, който да пази хората. Бан Ки-мун посочи, че не е ясно как ще завършат арабските бунтове. "Крайната цел не е ясна. Може да се окаже и много опасна", подчерта генералният секретар на ООН.

По-късно Бан Ки-мун се срещна и с президента Георги Първанов. Пред него той подчерта водещата роля на образованието за повишаване на качеството на живот в света и оцени високо приноса на България като донор и участник в поетите от ООН ангажименти в тази сфера.

Георги Първанов пък припомни тезата си за превръщане на образованието в приоритет на държавната политика като основен фактор за социално и икономическо развитие.

Бан Ки-мун оцени високо инициативата на президента Първанов “Културни коридори”, която стартира през 2005 г. под егидата на ЮНЕСКО и отбеляза, че България може да служи като пример на Балканите за мирното съжителство на различни култури и религии.

Георги Първанов и Бан Ки-мун обсъдиха въпросите на енергийната сигурност след аварията в ядрената електроцентрала “Фукушима”. Двамата отбелязаха необходимостта от въвеждането на високи и ясни критерии за сигурност, които да гарантират безопасното използване на ядрената енергия. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  Новини "Точно нашето поколение седеше и гледаше как се налива бетон по плажа, как престъпниците облякоха костюми, купиха си медии и сега дават интервюта в тях. При цялата ...
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?