Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Фев 23
Начало arrow България arrow България пример за етническа и религиозна толерантност

България пример за етническа и религиозна толерантност

  Print E-mail
2011-05-06 14:47:57
източник: dnes.bg

Ерата на безнаказаността отмина, ние отиваме към една нова ера на суверенитет и отговорност.

Това каза генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в обръщението си пред участниците в международната конференция "Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия Изток" в София.

"Всеки, който извърши престъпления срещу човечеството, нарушава този фундаментален принцип на човешките права, нарушава правата на собствения си народ и той ще бъде държан отговорен", каза Бан Ки-мун.

Той сравни днешните бунтове в арабския свят с промените отпреди 20 години в Източна Европа, които доведоха до падането на Берлинската стена и социалистическата система.

Революциите в Източна Европа бяха нежни, кадифени, безкръвни, каза генералният секретар на ООН. А какво наблюдаваме днес в Близкия Изток и Северна Африка - тамошните революции са удавени в кръв, допълни той.

Местните диктатори избиват собствените си народи. Тези народи нямат своя ангел спасител, който да пази хората. Бан Ки-мун посочи, че не е ясно как ще завършат арабските бунтове. "Крайната цел не е ясна. Може да се окаже и много опасна", подчерта генералният секретар на ООН.

По-късно Бан Ки-мун се срещна и с президента Георги Първанов. Пред него той подчерта водещата роля на образованието за повишаване на качеството на живот в света и оцени високо приноса на България като донор и участник в поетите от ООН ангажименти в тази сфера.

Георги Първанов пък припомни тезата си за превръщане на образованието в приоритет на държавната политика като основен фактор за социално и икономическо развитие.

Бан Ки-мун оцени високо инициативата на президента Първанов “Културни коридори”, която стартира през 2005 г. под егидата на ЮНЕСКО и отбеляза, че България може да служи като пример на Балканите за мирното съжителство на различни култури и религии.

Георги Първанов и Бан Ки-мун обсъдиха въпросите на енергийната сигурност след аварията в ядрената електроцентрала “Фукушима”. Двамата отбелязаха необходимостта от въвеждането на високи и ясни критерии за сигурност, които да гарантират безопасното използване на ядрената енергия. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски.С полагане на цветя и венци ще бъде отдадена почит на делото на Дякона в цялата страна.В родния му град Карлово тази сутрин ...
  Новини Нивото на язовир "Студена" се е покачило с половин метър през последните 10 дни, предаде БНР. Притокът на водата е близо 550 литра в секунда, ...
  Новини Денят ще бъде облачен, с положителни температури и превалявания от дъжд.През нощта ще бъде предимно ясно, първоначално с незначителна висока облачност, която до сутринта ще се ...
  Новини Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ...
  Новини 24 часаЗаписите на президента - от дело за доставки на оборудване за милиони за армията Разработката е на ДАНС, а материалите са отишли в спецпрокуратурата. "Разследването е с предмет и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?