16 Април 2024 г. Вторник

Борисов учи "арабските ни приятели" на BG демокрация

2011-05-05 10:52:16

"Събитията в Северна Африка и Близкия изток в последните месеци показват ясно, че жаждата за свобода, за достоен живот и за справедливост е универсална и не признава граници. Няма сила, която е в състояние да потисне тези общочовешки и неотменни права и стремежи".

Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на Международната конференция "Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия изток".

Макар че е свързан с жертви и трудности, развоят на ситуацията в Северна Африка и Близкия изток показва, че процесът на демокрацията е глобален, че той не може да бъде нито дълго ограничаван, нито да бъде спрян, каза още премиерът пред присъстващите над 150 гости на форума. 

Един от най-важните уроци от българския преход към демокрация е, че промяната не може да бъде наложена отвън, посочи още Борисов. 

Той изтъкна, че целта на международния форум в София е не да предлага готови модели, а да запознаем представителите на арабските страни с нашите поуки – положителни и отрицателни.

Някои основни въпроси, по които Европа може да бъде полезна, според премиера, са осъществяването на конституционни промени, организация на открити и прозрачни избори, укрепване и развитие на демократични институции, създаване на средства за борба с корупцията и реформиране на съдебната система. 

„Изключително важно е да бъде направена навреме и качествена реформа на съдебната система. Това е една от най-големите ни поуки и вече 22 години след идването на демокрацията в България ние продължаваме да бъдем под мониторинг на ЕС заради съдебната ни система. Златни години, много време е изгубено, а това от своя страна, обръщам се към нашите арабски приятели, е доста обидно за всяка една нация“, отсече Борисов. 

Във форума участват представители от Европа, Северна Африка и САЩ – политически лидери, активисти, журналисти, представители на НПО, които обсъждат промените в арабския свят и опита от прехода на страните от Централна и Източна Европа. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати