Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Август 23
Начало arrow Политика arrow ГЕРБ изпревари президента с датата на изборите

ГЕРБ изпревари президента с датата на изборите

  Print E-mail
2011-05-05 08:57:17
източник: dnes.bg

Изборите за президент и местна власт да бъдат на 23 октомври, искат от ГЕРБ. 

Предложението е било депозирано в Народното събрание в сряда следобед. Според чл. 84, т.4 от конституцията Народното събрание е компетентният орган, който насрочва изборите за президент.

Основният закон на държавата пък дава право на президента да определи датата на местните и парламентарните избори. 

Така ситуацията с едновременното провеждане на изборите за президент и местна власт може да влезе в задънена улица, ако управляващите от ГЕРБ и президентът Георги Първанов не се разберат за датата. 

Според Изборния кодекс, който самите депутати от ГЕРБ изработиха, държавният глава трябва да предложи дата за местните изборите 90 дни преди провеждането им. А парламентът да избере датата за президентския вот 75 дни преди избора. 

Тоест, ако ГЕРБ решат да спазят собствения си закон, първо трябва да изчакат предложението на Георги Първанов.

Управляващите са категорични, че с действията си не прескачат президента. 

„Не го прескачаме, защото по Изборния кодекс и по Конституция в единия случай дата се определя от Народното събрание, а в другия от президента”. Така заместник-председателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосова обясни действията на партията. 

„Двата органа трябва да си свършим работата. Президентът заяви, че ще изслуша всички парламентарни групи. Каза, че ще изчака Народното събрание да се произнесе, след което ще обяви с указ датата за местните избори. Което означава, че ние първи трябва да се произнесем”, допълни Фидосова. 

От ГЕРБ обясниха, че не е в интерес нито на общините, нито на гражданите да се бави датата на изборите.

При консултациите при държавния глава, които се проведоха на 12 април, Георги Първанов обясни, че датата ще бъде уточнена допълнително.

Три дати за изборите към момента предлагат различните политически сили. ГЕРБ, „Синята коалиция” и Атака предлагат двата вота да се проведат на 23 октомври. ДПС си харесва 30 октомври, от БСП настояват датата да е 13 ноември. 

„За нас не е фатално датата на изборите да е 23 октомври. Добре е между управляващите от ГЕРБ и президента да се постигне съгласие. Едно едностранно решаване е отнемане на конституционни права на президента”, твърдят от БСП. 

Михаил Миков не беше убеден, че предложението на управляващите е съгласувано с Георги Първанов. „Не знам дали това решение е съгласувано с президента, за да не се влезе в един такъв конституционен спор”, допълни Михов.

 

Управляващите обмислят идеята две седмици преди провеждането на вота депутатите да излязат в отпуск, за да не отсъстват от пленарните заседания. Дали това предложение ще стане факт, ще се реши след консултации с останалите парламентарни групи.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ", пише в позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"."Подиграха ...
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?