25 Април 2024 г. Четвъртък

България отхвърли директивата за единни данъчни правила в ЕС

2011-05-05 06:33:07
В деня, в който премиерът Бойко Борисов защити присъединяването на България към пакта "Евро плюс", страната се противопостави на първата евродиректива, произтичаща от него. Това стана в парламентарната бюджетна комисия, която отхвърли предложението на Европейската комисия данък печалба да се изчислява по еднакъв начин във всички страни от Европейския съюз.

Целта е да се намалят възможностите за данъчен дъмпинг, който за много държави в ЕС той е конкурентно предимство. Страната ни обаче ще трябваше да я гласува и без да е член на пакта.

Директивата, чийто характер е задължителен, предвижда да се увeличат и да се унифицират разходите на компаниите и да се признават за данъчни цели, което в крайна сметка ще намали облагаемата печалба и ще принуди държавите с ниски данъци да вдигнат данъците, за да компенсират свиването на приходите.

Освен това се предлага компаниите с поделения в няколко държави в ЕС да избират къде да плащат крайния данък върху печалбата си, който след това да се разпредели в отделните страни според приноса на дъщерните предприятия.

Първоначалната идея на директивата беше да се въведе минимална единна данъчна ставка, но след противопоставяне на няколко държави тя еволюира до горните предложения. В момента международните счетоводни стандарти дават концептуалните насоки във формиране на крайната печалба за облагане, но всяка държава има специфични нормативни особености.

В България например много малко разходи се признават за данъчни цели, което позволява да се поддържа ставката от 10%. Ако страната се съобрази с директивата, ще трябва тя да се начислява върху по-малки печалби и за да компенсира свитите постъпления, в крайна сметка ще трябва да вдигне корпоративния данък.

Началникът на дирекция "Данъчна политика" към Министерството на финансите Людмила Петкова заяви, че предложеният текст ще доведе до загуба на приходи, но уточни, че анализ за размерите на загубите не е направен.

Затова членовете на комисията гласуваха "против" и заместник-министърът Боряна Пенчева заяви, че сега и България ще може да мотивира противопоставянето си с обяснение,че парламентът не позволява директивата да се одобри в този вид.

Експерти на правителството по европейските въпроси заявиха, че това е първият случай, в който България се противопоставя на проект за евродиректива. "Директивите в областта на данъчната политика могат да се приемат само с единодушно съгласие на страните в Европейския съвет.

Поради това противопоставянето на България, ако бъде изразено ясно в Брюксел, ще спре приемането на самата директива", заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която допълни, че днешното решение е окончателно и няма да се наложи гласуване в пленарната  зала.  България ще трябва да представи аргументи за отхвърлянето й и да даде алтернативно предложение.

Два часа по-рано в парламента министър-председателят Бойко Борисов, неговият заместник Симеон Дянков и външният министър Николай Младенов също обясниха, че самият пакт "Евро плюс" няма да наложи вдигане на данъците, няма автоматично да замрази доходите или да повиши данъците и възрастта за пенсиониране.

Борисов обясни, че Европейският механизъм за стабилност, който ще се намесва при ликвидни проблеми на държавите от еврозоната, подобни на тези в Гърция, Ирландия и Португалия, е нещо отделно от самия пакт "Евро плюс"Ако броят на пенсионерите е голям дори без да участваме, ще се наложи пенсионната възраст да се вдигне."

На въпроса за корпоративния данък Симеон Дянков заяви, че България е настоявала и е било прието преките данъци да си останат прерогатив на всяка страна членка, поради което няма опасност начинът за изчисляване на данък печалба и неговата ставка да се променят.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати