27 Април 2024 г. Събота

Животът в България през статистиката: Купонът свърши през 2008

2011-05-04 16:27:03
Ако приемем, че българите са едно голямо семейство, то най-щастливата му година е била 2008. Това се дължи на световния подем на икономиката и оказалия се по-късно напълно неоправдан оптимизъм. В последните две години стандартът на живот на домакинствата у нас се срина, връщайки спомените от началото на 90-те години. За това говорят и сухите числа на статистиката. 

Павел Христов е шофьор и живее със съпругата си Лилия и детето им в къщата на майка му в Димитровград. Намаляването на заплатата му през миналата година свива и без това малкия бюджет на семейството. През 2010 г. домакинството е разполагало с по 317 лв. на човек месечно. Това ги принуждава да започнат да пестят от всичко. Най-големият проблем се оказват постоянно растящите цени на храните.

За да се справят с това, Павел и Лилия започват да пазаруват олио, сирене, месо, брашно с още три семейства от склад на едро, след което разделят покупките. В менюто на домакинството вече влизат по-евтини стоки като боб, ориз, леща, по-ниско качествено месо, а трайните колбаси и плодовете все по-рядко се слагат на масата.

Въпреки големите разходи за лекарства и скромната си пенсия баба Тодорка започна да заделя по някой лев, за да помогне на сина си. Така въпреки рекордната инфлация на храните от почти 5% през 2010 г. домакинството успява да запази разходите си за тях колкото през предходната година. Каквото и да правят обаче, зареждането на хладилника и плащането на сметките за дома "изяждат" половината от дохода им.  

За да се вмести в изтънелия си бюджет, семейство Христови започва да пести и от ток и вода и се отказва от смяната на дограмата в хола. Отлага купуването на пералня, въпреки че старата плаче за смяна от месеци. По-голямата и мощна кола остана само в мечтите на Павел. Липсата на средства принуждава Лилия да се откаже от намерението си за курс по английски, за да има повече шансове за по-добра работа.

Тя почти спира да пазарува дрехи, а за първия учебен ден облича сина си от най-големия битак на Балканите, който е в града им. През миналата година семейството се отказа и от почивката си на море в Гърция в края на сезона, която успяваше да си позволи през последните три години. Павел и Лилия намаляват и разходите за цигари, а алкохол от магазина и без това купуваха много рядко.

Домакинствата харчат предимно за храна и сметки и избират по-ниски цени за сметка на качеството

Преди три години най-много българи са ходили на почивка в чужбина и са купували каквото искат

Макар и измислена, тази история щрихира портрета на средностатистическото домакинство в България, описано чрез данните на Националния статистически институт (НСИ). Те красноречиво показват, че хората драстично са ограничили потреблението до най-необходимите стоки, а тези, които имат възможности, предпочитат да спестят някой лев "за черни дни".

През миналата година разходите им са предимно за храна, която купуват на по-ниски цени за сметка на качеството. Продължава отлагането на големите покупки, а за дрехи харчат колкото преди 6-7 години.

Спестяване, спестяване, спестяване

Въпреки че през юни миналата година големите търговски вериги за техника отчетоха ръст в продажбата на телевизори заради световното първенство по футбол, данните на НСИ показват, че потреблението им е най-ниско за последните десет години. През 2010 г. на всеки 100 домакинства са се падали 1.2 купени телевизора, което е четири пъти по-малко спрямо 2006 г. Пазаруват се предимно евтини модели с по-малко екстри, а рекламите на огромни 3D екрани звучат фантастично за възможностите на масовия потребител.

Подобни са и данните за покупките на перални, хладилници, бойлери.

При дрехите най-драстично са намалели продажбите на официални облекла, палта и якета. При обувките потреблението през миналата година е започнало слабо да се възстановява, но ясно личи, че хората купуват на по-ниски цени, предпочитат българско и китайско производство. Това означава, че купуват по-евтини и некачествени стоки или дебнат разпродажбите. Мениджъри от бранша коментираха, че скоро не се очаква съживяване на пазара, заради което търговците се опитват да примамят клиенти с големи намаления.

Данните на НСИ показват, че потребителите ще бъдат предпазливи в разходите си и през тази година. Общата оценка на домакинствата е, че през последните 12 месеца финансовото им състояние не се е подобрило. Хората остават черногледи и спрямо изгледите за скорошно подобряване на икономиката в страната.

Основните им опасения са високата инфлация и покачването на безработицата. Заради това намеренията на домакинствата за покупка на предмети за дълготрайна употреба през следващите 12 месеца са все по-резервирани. Хората смятат, че няма да имат възможност да отделят пари за нови коли, техника, мебели, ремонти.

Светлината в тунела е от... галопиращата криза

Скептицизмът на домакинствата се потвърждава и от излезлия наскоро доклад на институт "Отворено общество" и Световната банка за влиянието на кризата върху хората. Проучването показа, че две трети от семействата в България трудно свързват двата края. Всеки пети е засегнат от кризата - бил е съкратен, възнаграждението му е било намалено или работодателят му плаща със закъснение. Спадът на доходите принуждава 44% от домакинствата да използват по-малко ток, вода и парно.

Всяко трето семейство износва дрехите си до последно и отлага купуването на нови дори при необходимост. Близо 30% от домакинствата признават, че не си дояждат. Най-бедните пестят и от лекарства, посещения при лекар и образование, което според анализаторите ще има сериозен негативен ефект върху хората в дългосрочен план.

Сегашните намерения на потребителите контрастират с поведението им от предкризисните 2007 г. и 2008 г. Тогава статистиката отчете най-голям ръст на заплатите и пенсиите, което доведе до пик на потреблението. Семействата са купували повече бяла и черна техника, мъжете и жените са обновявали гардероба си с нови костюми и палта, а децата са били по-добре и скъпо облечени. През лятото на 2008 г. най-много българи са ходили на почивка в чужбина.

Данните показват, че за последните 10 години най-много са се увеличили разходите за здравеопазване, цигари и алкохол, които са скочили над три пъти. През 2001 г. домакинствата са изхарчили средно по 1727 лв. за храна и безалкохолни напитки, а през 2010 г. - 3016 лв. Традиционно най-малко пари се отделят за дрехи и обувки. През миналата година всеки човек е харчил по по-малко от 8 лв. на месец за това перо. Подобни са и разходите за обзавеждане и поддържане на дома, за образование и свободно време.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати