18 Април 2024 г. Четвъртък

Ще играе ли Борисов за президент? Питат се и в ГЕРБ

2011-05-04 10:12:11

Изпълнителната комисия на ГЕРБ не е обсъждала предложения за кандидат-президент на ГЕРБ.

В предизборния щаб на партията обаче може да са постъпвали номинации за Бойко Борисов от местните ни структури, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев в парламента.  

Той коментира изказването на вицепремиера и председател на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, според  което в ГЕРБ се обсъждат три имена за кандидат-президент, едно от които е на премиера Борисов.

Красимир Велчев предположи, че номинацията за Бойко Борисов е постъпила в предизборния щаб от общински и областни структури на партията.

"Има достойни кандидати, но това е решение на Изпълнителната комисия. Да обсъдим варианти, ако този човек напусне даден пост - дали ще е Борисов, или някой друг, кой ще заеме мястото му. Това са кадрови въпроси, които не са толкова елементарни", поясни той.

Несериозно е да се говори, че ще влизам в президентската надпревара, допълни шефът на парламентарната група на ГЕРБ.

Реакциите

Коалиция за България

От БСП заявиха, че ако Борисов се кандидатира за президент, това означава, че бяга от тежестите на премиерския пост.

„Коректното е да изпълни своите ангажименти, които е поел, след като стана министър-председател, и тогава да се бори за който си иска пост. Едва ли това ще повлияе върху неговото решение, но иначе това действие ми напомня бягство от тежестите на ролята на министър-председател”, категоричен беше лидерът на социалистите Станишев. 

„Преди време премиерът беше казал, че е много лесно да си министър-председател, защото има един телефон с копчета, натиска ги и министрите започват да действат. Важното е да има възможност да ги реализира.

След известно време Борисов каза, че толкова може, не знам дали ако се номинира, няма да бъде потвърждение на тази негова фраза, защото всички виждаме, че нещата в страната отиват на зле и икономически, и социално, а има ангажименти, които са поели и трябва да ги изпълняват”, допълни Станишев. 

Според него ГЕРБ нямат достатъчно силни фигури, които да имат подкрепа.

„Бойко Борисов трябва внимателно да помисли каква ще е неговата политическа съдба, ако загуби президентските избори, предупреди червеният лидер. 
 
Той прогнозира, че ако Борисов бъде избран за държавен глава, в ГЕРБ ще се изпобият различните лобита, което ще е край на партията.

Синята коалиция

Бойко Борисов е шансът на ГЕРБ да спечели президентските избори, но вариантът не е добър, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в парламента.

Според него ГЕРБ има два варианта, но пък и двата били лоши. Единият  води до сигурна загуба на президентските избори - ако Борисов остане премиер.

Вторият е Бойко Борисов да влезе на "Дондуков" 2 на бял кораб като държавен глава с надеждата все пак белият  кораб да остане на пристанището на ГЕРБ, да не отплува и да си състави каквото и да е било правителство след това".

"Какво спекулира Цветанов несръчно, си е негова работа", подчерта лидерът на тъмносинята партия по повод думите на вицепремира, че не очаква сините да подкрепят кандидата за президент на ГЕРБ на втори тур.

„Започна така нареченото нервничене около изборите. За разлика от нервите на останалите, ние сме в действие, организираме открити предварителни избори”, отчете Костов.

ДПС

ОТ ДПС не се изненадаха, че Борисов е един от възможните претенденти на ГЕРБ за президентския пост.

Никога не сме си правили илюзиите, че кандидатурата на Бойко Борисов не е на дневен ред, подчерта зам.-председателят на партията Лютви Местан.

„Няма да чуете коментар от ДПС за тази кандидатура преди окончателната номинация, защото няма да коментираме предположения”, отсече той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати