19 Април 2024 г. Петък

The Economist: България е най-мързелива!

2011-05-04 10:02:40

След цели 12 почивни дни за народните представители около Великден и общо два работни за тази седмица, България получи очаквано определение от списание "The Economist". Престижното издание ни сложи етикета "най-мързелива държава".

Припомняйки, че България е най-бедната държава в Европейския съюз, медията акцентира върху това, че сме и страната с още много "най" и по други показатели. И това както в ЕС, така и в световен мащаб.

Анализът на Economist извежда истината за отношението към труда у нас, съпоставяйки България с други икономики.

Данните сочат категорично, че ние живеем в страната с най-голям брой неработни дни. Цели 55 в рамките на една година, извън съботите и неделите.

Как се формира тази дълга почивка?

Първо, у нас има 13 официални почивни дни по повод различни празници, като в това отношение отстъпваме само на Япония (16).

Второ, работещите в България имат минимум 20 дни платен отпуск. Дотук неработните дни стават 33. Това ни позиционира в средата на временната класация.

Това, което в крайна сметка ни прави категоричен лидер по неработни дни, са болничните.

България е абсолютен номер едно по този показател с 22 болнични дни годишно на работещ. За сравнение в Германия те са 7, а в социална Франция - 8.

Така с общо 55 неработни дни в годината средно на човек, България води на Франция (48), Великобритания (42), Германия (37), САЩ (35), Япония (36) и Китай (21).

Другата гледна точка:

Данните могат да се тълкуват и като резултат от факта, че работещите у нас имат най-влошено здраве, тъй като точно болничните дни натежават в крайната класация. Тогава вместо "най-мързелива", The Economist би могъл да каже за страната ни, че е "най-болна".

В крайна сметка обаче изданието е избрало именно тази гледна точка. Освен това медията сравнява държавата ни с развитите икономики, за да стигне до извода "щом работим най-малко, ще сме най-бедни в ЕС".

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати