26 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ си хареса 3-ма за президент, единият Борисов

2011-05-04 08:45:45

ГЕРБ обсъжда варианта премиерът Бойко Борисов да се кандидатира за президент, обяви пред TV7 вътрешният министър Цветан Цветанов, който е и шеф на предизборния щаб на управляващата партия. 

По думите му в партията се обсъждат три имена, които може да бъдат номинирани за държавен глава, но политическото решение все още не е взето. 

Едното име било на премиера, другото – на популярен мъж, а третото – на жена. 

Цветанов отказа да съобщи повече, като посочи, че в момента, в който се вземе политическото решение, кандидатурата ще бъде обявена официално. 

Това най-вероятно щяло да стане лятото, когато се очаква и БСП да обяви своя кандидат. 

„Не е сериозно една партия да не обсъжда кандидатурата на собствения си лидер”, заяви Цветанов. 

Той каза още, че ако се стигне до втори тур, не очаква „сериозна, сърдечна подкрепа“ за кандидата на ГЕРБ от Синята коалиция. Цветанов определи БСП като най-сериозния им опонент на президентските избори. 

Той отказа да коментира въпроса дали вече се обсъжда кой може да бъде следващият премиер, ако действително Бойко Борисов се кандидатира за президент. 

Ако Борисов спечели вътрешната номинация за кандидат-президент, тогава ще се мисли кой ще стане министър-председател, уточни шефът на предизборния щаб на ГЕРБ. 

Цветанов коментира отново, че има двоен стандарт в съдебната система. „Това е красноречиво доказано с определени решения, които будят недоумение в нашите евроатлантически партньори“, подчерта Цветанов.

Вицепремиерът отправи и остри критики към президента Георги Първанов. Той запита защо той не е направил нищо срещу възхода на босовете на мафията и организираната престъпност през всичките 20 години на прехода. 

Според Цветанов новият президент трябва да бъде личност, която да спомогне за реформирането на съдебната система. „Не да се прикрива зад политическия популизъм, което го наблюдавахме от Гоце през последните 10 години“, заключи вицепремиерът Цветанов.

Премиерът Бойко Борисов досега нееднократно е заявявал, че няма да се кандидатира за президент. 

До този момент сините са обявили евентуалните си претенденти за предстоящия вот – СДС предложи Румен Христов, а ДСБ – Светослав Малинов, като общата кандидатура ще се излъчи след вътрешни избори. 

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров отдавна изрази готовността си да се включи в президентската надпревара. 

Другата очаквана кандидатура е на първия ни еврокомисар Меглена Кунева, която все още не е обявила официално дали ще се кандидатира. Тя обаче е категорична, че ще се включи в надпреварата само ако е надпартиен кандидат. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати