19 Април 2024 г. Петък

Махат бариерите пред дипломатически сгради

2010-07-18 09:17:11

Бариерите, преградите, кашпите и бетонните заграждения пред сградите на посолствата на Турция, Испания, Великобритания, Германия и резиденцията на посланика на Турция ще се премахнат.

Решението е на междуведомствена комисия на МВР и МВнР, назначена със заповед на главния секретар на МВР Калин Георгиев през миналия месец. В началото на юли в Столичната община е депозирано решението на комисията.

По отношение на сградата на Испанското посолство комисията е решила предпазните бариери да се демонтират от улиците "Васил Априлов", "Шипка" и "Шейново".

Пред сградата на турското посолство на бул. "В. Левски" ще се премахнат металните парапети, както и бетонните прегради.

Бетонните кашпи, които са на пътното платно на ул. "Фредерик Жолио - Кюри" пред сградата на посолството на Германия ще се преместят на тротоара, а металните парапети срещу посолството - ще се премахнат.

Междуведомствената комисия е преценила, че поставените бариери от двете страни на британското посолство на ул. 
"Московска" трябва да се премахнат. Освен тях ще трябва да се махнат и постовите павилиони на частна охранителна фирма, които са в непосредствена близост до преградите.

Поставените бетонни кашпи и бетонни прегради тип "Ню Джърси" също ще трябва да се махнат.

Улица "Московска" да се отвори за преминаване на превозни средства, пише в доклада на междуведомствената група.

Металните парапети, заемащи две трети от тротоара на бул. "Цар Освободител" и целия тротоар на ул. "Кракра" до 
резиденцията на посланика на република Турция също трябва да се демонтират.

Заместник-кметът Любомир Христов посочи, че Столичната община ще уведоми по надлежния ред Министерството на външните работи за решенията, като даде разумен срок за премахването на преградите.

Премахването трябва да стане за сметка на мисиите. Ако преградите не бъдат премахнати, след изтичане на срока, на "Центъра за градска мобилност" ще бъде разпоредено принудителното им премахване, допълни Христов.

По отношение на режима на паркиране пред мисиите и резиденциите Христов коментира, че трябва да се спазва Наредбата за организация на движението в Столичната община.

В наредбата е записано, че има привилегировано паркиране на дипломатически коли по улици, площади и паркинги, които са общинска собственост, но то е при определени условия.

Използваните над тези места за паркиране от дипломатически коли трябва да се заплащат като "служебен абонамент", пише още в Наредбата за организация на движението.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати