28 Март 2024 г. Четвъртък

Епизод 4: Барса довърши започнатото

2011-05-03 21:06:34
Барселона е първият финалист в Шампионската лига за сезон 2010/11. Каталунците завършиха 1:1 у дома срещу Реал Мадрид в реванша от полуфиналите. Педро откри за домакините в 54-ата минута, Марсело изравни 10 минути по-късно. С общ резултат 3:1 каталунците отиват на "Уембли" - стадиона, откъдето започна тяхната приказка турнира на шампионите. Именно на "Уембли" през 1992 г. Барса победи 1:0 Сампдория с продължения, за да вземе първата си КЕШ. Сега каталунците ще опитат да вземат трофея за четвърти път, след като триумфираха с него през 2006 и 2009.

Този път Барселона нямаше нужда да пуска пръскачките преди мача, за да прави топката по-бърза. Над "Ноу Камп" се сипеше истински порой.  

По-малко от 2 месеца след като претърпя операция заради тумор на черния дроб Ерик Абидал попадна в групата на Барселона за мача с Реал. Той остана на пейката. Единствената промяна в тима на каталунците в сравнение с първия мач бе включването на Иниеста, който не игра преди седмица заради травма. Той замени Сейду Кейта.

Карлес Пуйол отново бе отляво на защитата, а Масчерано действаше като централен защитник. За капитана на Барса това бе мач №100 в Шампионската лига. Той е четвъртият испанец постигнал подобно нещо след Раул, Касияс и Шави. Пуйол обаче е кадем на Барса, защото не игра при нито една от 6-те загуби на каталунците този сезон във всички турнири.

В Реал имаше доста проблеми. Липсваха наказаните Пепе и Серхио Рамос. Рикардо Карвальо бе титуляр, след като изтърпя санкция. Кака изненадващо замени Пепе в средата на терена, а Месут Йозил пък остана на пейката за сметка на Гонсало Игуаин.

Големият отсъстващ не само от терена, но и от "Ноу Камп" обаче се казваше Жозе Моуриньо. Според медиите в Испания той въобще не се е качил на автобуса от хотела към стадиона. На мястото му край тъчлинията бе помощника Каранка. Пеп Гуардиола обаче бе на линия за каталунците. Той никога не беше губил срещу Реал Мадрид на Ноу Камп. Нито като играч (7-3-0) нито като треньор (3-0-0).

Реал опита да е агресивен в началото. Още във втората минута Роналдо се освободи от двама и подаде вляво към Марсело. Бразилецът напредна и центрира, но не създаде проблеми на Валдес. Пресата на Реал даваше резултат в първите 10 минути. Кралския клуб имаше превъзходство във владеенето на топката - 54:46%. В първия мач за толкова време бе 72:28% за Барса.

Рикардо Карвальо бе първият играч с жълт картон за мача. Той фаулира нахлуващия на скорост при контраатака Лео Меси. Каталунците явно искаха да играт на контраатака. В 16-ата минута Албиол сбърка и подаде топката на Меси, но скоростното включване на аржентинеца бе добре блокирано от Ласана Диара, който с помощта на физиката си отне топката.

Първият удар в една от двете врати го отправи Барселона и почти откри резултата с него. Центриране от корнер на Шави стигна до непокрития Бускетс, който от границата на вратарското поле с глава прати топката в Касияс. Вратарят на Реал спокойно улови, а Бускетс знае, че трябваше да реализира това положение.

Нарушенията в средата на терена преобладаваха, а добрите атаки се брояха на пръстите на едната ръка. Все пак Реал стигна до изгодна ситуация след половин час игра. Ди Мария центрира към Кристияно Роналдо, който опита с гърди да отиграе топката, но не го направи както трябва, а и съдията Де Блеекере отсъди игра с ръка на португалеца.

В следващата атака Лео Меси се разходи с топката около дъгата пред наказателното поле на Реал и стреля мигновено с левия крак. Касияс обаче отрази с чудесен плонж. Аржентинецът започваше да се забавлява. В следващата атака. Дани Алвеш центрира от аутлинията, Меси спря на гърди и финтира едновременно двама защитници на Реал, за да остане на чиста позиция. Ударът му по диагонала обаче бе ужасно неточен и много слаб.

В края на първото полувреме Барса правеше каквото си иска с Реал. При нова контраатака Меси отне топката от Диара в средата на терена и домакините бяха трима срещу двама защитници. Меси пусна наляво към Вия, който стреля в далечния ъгъл, но отново Касияс изби с една ръка и показа изключителен рефлекс. 

Последва удар на Педро от дистанция, но в аут. Нов невероятен пробив на Меси накара защитниците на Реал Мадрид да се блъскат един в друг, но някак успяха да спрат топката. Тя обаче стигна до Вия отдясно, който пусна към Педро в наказателното поле, който с пета чукна към Меси, който стреля мощно, но отново Касияс спаси. Барса мачкаше съперника си, а Реал все още нямаше точен удар към Валдес.

Най-хубавата атака на Реал беше в 40-ата минута. Кака изведе великолепно Кристияно Роналдо отдясно, но португалеца избърза с подаването към връхлитащия Игуаин и прати топката в обсега на вратаря Валдес.

В последната минута на първата част съдията Де Блеекере спести втори жълт картон на Рикардо Карвальо. Португалският защитник закъсня при едно единоборство с Меси и спъна аржентинеца. Реферът обаче отсъди само фаул и не посмя да изгони защитника на Реал. Мадридчани се нуждаеха от 2 гола поне, но завършиха първото полувреме без удар във вратата на Валдес, а Анхел ди Мария завърши първите 45 минути с едно единствено точно подаване. Каталунците отправиха 8 удара, но и четвъртото Ел Класико за 2011 г. остана без голове през първото полувреме.

Преди да започне второто полувреме стрийкър нахлу на терена и отне доста време на стюардите, за да го заловят. Известният каталунски стрийкър Джими Джъмп пробяга около 50-60 метра преди да бъде туширан и изведен извън стадиона.

Втората част започна с гол на Реал Мадрид. Който бе отменен. Кристияно Роналдо нахлу през центъра, но загуби контрол върху топката и равновесие и при падането събори Масчерано. Топката стигна до Игуаин, който я прати в мрежата, но съдията Де Блеекере вече бе отсъдил фаул на Роналдо.

Реал обаче бе по-агресивен в атака след паузата. Роналдо опита хитър пас през центъра, но Пуйол изпревари връхлитащия от втора позиция Игуаин. След това Ди Мария открадна топката от защитник на Барса, но побърза да стреля и удара му бе блокиран. И точно, когато изглеждаше, 
че Реал играе по-добре, Барселона поведе. 

В 54-ата минута Реал пресира защитниците на Барса при изнасянето на топката. Валдес обаче я прати добре към Алвеш, който веднага намери свободния Иниеста в средата на терена. Халфът пусна подаване като по-конец към Педро, който останал сам срещу Касияс спокойно овладя и прати топката в близкия ъгъл - 1:0. Повторенията показаха, че за засада и дума не може да става, защото Карвальо я покриваше с поне 2 метра.

Каранка реагира като пусна в игра Емануел Адебайор на мястото на Игуаин. Но това едва ли се хареса на феновете на Реал, които очакваха още хора в атака, а не смяна нападател за нападател. Кака също отстъпи мястото си. Той бе сменен от Йозил. 

И Реал стигна до изравняване на резултата, след грешка в отбраната на Барселона. Каталунците подариха топката на Чаби Алонсо, който намери Ди Мария в наказателното поле, аржентинецът се освободи от съперник и стреля силно в близкия ъгъл. Топката обаче рикошира в страничната греда и се върна у Ди Мария, който бързо я подаде на връхлитащия Марсело, за да може бразилеца да изравни с удар от вратарското поле - 1:1. Това бе и първия удар във вратата за Реал. Той сложи край на 6 часа и 29 минути футбо на "Ноу Камп", в който Реал не бе вкарвал гол. Последният играч на мадридчани вкарал тук бе Жулио Баптища на 23 декември 2007. Кралския клуб се нуждаеше от още 2 безответни гола, за да се класира.

Четвърт час преди края Марсело опита да убие Лео Меси с един зверски шпагат на тъчлинията. Подпомогнат от мокрия терен бразилеца се стрелна в краката на Меси и получи жълт картон от Де Блеекере.

Накрая отново се възцариха нервите. Първо Педро получи жълт картон, след като опита да изрита Ласана Диара, но не го уцели. После френския халф на Реал влезе с бутоните напред към Масчерано. Аржентинецът преигра сериозно в опит да накара Де Блеекере да извади втори жълт картон на Диара. Реферът не се подведе.

2 минути преди края Лео Меси, срещу когото бяха извършени рекордните за един мач този сезон в Шампионската лига 11 фаула, изпълни пряк-свободен удар, но Касияс улови с лекота.

В края остана време Ерик Абидал да направи завръщането си във футбола, като смени Карлес Пуйол. Абидал бе опериран от тумор в черния дроб на 17 март, а вече е в игра. Педро също отстъпи мястото си на Афелай.

В крайна сметка Барселона стигна до финала на Шампионската лига. Каталунците ще спорят за трофея на 28 май в Лондон на "Уембли" срещу Манчестър Юнайтед или Шалке. За Барса това е 17-и европейски финал в историята. Това е още един показател, по който каталунците изпревариха Реал Мадрид. Кралския клуб държеше рекорда досега с 16. Мадридчани за втори път отпаднаха от сънародници в Европа. Предишният случай бе през сезон 1960/61 - отново срещу Барселона.

БАРСЕЛОНА - РЕАЛ МАДРИД 1:1

1:0 Педро 54
1:1 Марсело 64

БАРСЕЛОНА: Валдес, Алвеш, Масчерано, Пике, Пуйол (90 Абидал), Бускетс, Шави, Иниеста, Педро (90 Афелай), Вия (74 Кейта), Меси

РЕАЛ М: Касияс, Арбелоа, Карвальо, Албиол, Марсело, Ласана Диара, Алонсо, Кака (60 Йозил), Роналдо, Ди Мария, Игуаин (55 Адебайор)
източник: gol.bg

Последни новини от категория Футбол


Новини
Българският треньор Красимир Балъков привлече в екипа си Илия Груев. Новият помощник се появи на снимки при първата тренировка на "Хайдук" (Сплит) в Хърватия.В момента Груев е асистент на ...
Новини
Благоевградският Пирин няма да участва в първенството на „А" група през следващия сезон. Това стана ясно след заседанието на Изпълкома към БФС, предаде репортер на Topsport.bg. ...
Новини
Звездата започна мача извън титулярите, заради проблем с глезена. В средата на първата част обаче, Ола Тойвонен напусна с травма и това накара селекционера Ерик Хамрен да заложи на Ибра. ...
Новини
Холандският специалист Мартин Йол ще наследи Марк Хюз на мениджърския пост във "Фулъм", съобщи клубът.Бившият наставник на Димитър Бербатов в "Тотнъм" е подписал ...
Новини
България остана с минимални шансове за Евро 2012, след като "лъвовете"Родните ни национали вече са с пет точки в група "G", колкото има и Швейцария, а черногорците и Англия са ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати