28 Март 2024 г. Четвъртък

Гърция очаква напрежение по турската граница след влизането на България в Шенген

2011-05-03 16:24:30
Мисията на Европейския съюз в района на гръцко-турската граница е допринесла за намаляване на потока от нелегални имигранти, но властите в Гърция се опасяват, че влизането на България в шенгенското пространство отново ще повиши напрежението в Югоизточна Европа, съобщи ЕUobserver.

Имахме огромен проблем, хуманитарна криза и затова поискахме помощ от "Фронтекс". Така описа ситуацията на границата през 2010 г. Георгиос Саламакас, началник на полицията в пограничния гръцки град Орестиада.

Около 47 хиляди имигранти от Турция са заловени миналата година за незаконно влизане в Гърция, което е 90% от общия брой на задържаните имигранти в ЕС за този период.

По-голямата част от 200-километровата гръцко-турска граница съвпада с р. Марица. В района на Орестиада обаче има 13-километрова сухопътна граница и бежанците от Африка и Азия използват именно тази част, за да достигнат до Европа, припомня изданието. Това беше повод в началото на тази година Атина да поиска издигането на гранични стени срещу имигрантския наплив.

Преминаването на границата там е много лесно и имигрантите използват това предимство, каза Саламакас. Построяването на преграда е една от мерките, която би могла да помогне, твърди той.

Все пак данните показват, че с помощта Европейската служба за граничен контрол ("Фронтекс") ситуацията донякъде е овладяна. Миналият октомври имигрантите са били 7600, а през февруари тази година броят им е спаднал до 1600. До края на годината се очаква да започне и нова полицейска операция на "Фронтекс" - "Посейдон".

Гръцките власти обаче се безпокоят, че активността по границата скоро може отново да се повиши. Опасенията им са свързани България, която настоява да се присъедини към шенгенското пространство още тази година, но в същото време дели 209 километра сухопътна граница с Турция. Влизането на България в зоната без граничен контрол вероятно ще направи страната привлекателен вход за ЕС, коментира ЕUobserver.

Наскоро София заговори за възстановяването на телената ограда по границата с Турция. Мярката е свързана с появата на шап в страната и има за цел да ограничи разпространението на болестта. Намерението обаче предизвика остри критики в Анкара и в крайна сметкабългарските власти се отказаха да издигат заграждания.Осигуряването на надежден контрол по българско-турската граница е един от най-спорните въпроси в присъединяването на София към Шенген. През март това наложи иизвънредна проверка на евроексперти в България.

В понеделник комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента обаче прие доклада за готовността на България и Румъния за Шенген и така остави 2011 г. като срок за новото разширяване на Шенген. Днес и работната група към Съвета на Европейския съюз, която се занимава с този въпрос, одобри единодушно и окончателно доклада за техническата готовност на България.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати