24 Април 2024 г. Сряда

Цените растат, линията на бедност достигна почти 200 лева

2011-05-03 09:51:51

С нови 3,3% нараснаха необходимите средства за нормално съществуване в страната през първото тримесечие на 2011 г.

В стойностно изражение сумата достигна до 528,14 лв. на човек на месец, което означава, че 4-членно домакинство (2-ма възрастни + 2 деца) трябва да притежава 2112 лв., за да си плаща сметките, да се храни, облича и почива спрямо нормалните български стандарти.

Това сочат данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за месец март.

За една година издръжката на живот е нараснала с 156 лв. за домакинство от 4-ма души. 

Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизненоважни стоки и услуги за физическо оцеляване достигна 199,14 лв. на 1 лице, което показва ръст с 4,0% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база – със 7,0%.

Според КНСБ от началото на годината се наблюдава трайна тенденция на покачване на цените на основни хранителни стоки.

Поскъпването общо при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия през първото тримесечие е 5,6%, а в годишен план ръстът е от 11,5%, който е своеобразен рекорд и излиза извън обичайните параметри през последните три години, отбелязват от синдиката.

Групата „Хляб и зърнени храни” отбеляза средно поскъпване с 8,5%, при цените на хляба поскъпването е с 10,1%, а при хлебни и тестени изделия – със 7,7%, пшеничното брашно поскъпва през първото тримесечие с 6,3%, а на годишна база – с 37,8%. 

Особено чувствително върху издръжката на живота се отразява поскъпването на групата „Захар, мед, шоколадови и захарни изделия” – с 16,3%, като водещо е поскъпването при захарта с 35,1%, а при шоколадовите и захарните изделия – средно с 8,2%.

Традиционно високи за сезона се задържаха цените на плодовете и зеленчуците. Като цяло плодовете са поскъпнали с 9,0%, а зеленчуците – с 23,3%.

При „Животински и растителни масла” е регистрирано нарастване с 4,6%. Слънчогледовото олиото отбеляза ръст от 2,7%, а на годишна база с 42,7%. Маргаринът е по-скъп с 2,2%, а кравето масло – с 11,2%.

От синдиката смятат, че е необходимо незабавно повишаване на минималната заплата за страната. Всяко нейно увеличение би гарантирало не само социален ефект, но и икономически, твърдят от КНСБ.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати