29 Март 2024 г. Петък

Парламентарна комисия ни "пусна" в Шенген

2011-05-02 20:40:50

С 33 гласа "за" и само трима против Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент одобри доклад, който се обявява за незабавно приемане на България и Румъния в Шенген.

Той ще се гласува на пленарната сесия на парламента през юни, за да може да бъде разгледан от вътрешните министри на общността, които се събират в средата на същия месец в Брюксел. 

Все още не е ясно дали темата ще бъде включена в дневния ред на заседанието, но докладчикът на парламента, португалският депутат Карлуш Коельо се обяви за бързо приемане на позицията на Европейския парламент. Мнението на парламента има само  консултативна стойност, но е задължително. 

Последната дума е на правителствата на шенгенските държави, които трябва да одобрят приемането на България и Румъния с единодушие.

Вотът в парламентарната комисия беше очаквано положителен, но не означава непременно безпроблемно приемане от пленарната зала.

 

Гласуването в комисията в понеделник показа, че поправката, внесена от трима датски депутати, в която се изразява загриженост от нивото на корупцията в България и Румъния, има повече привърженици. 13 депутати я подкрепиха, а 22-ма гласуваха “против” въпреки призива на докладчика Коельо да се гласува с "не", тъй като подобни изисквания не са сред условията за влизане в Шенген.

"Аз се противопоставям на система, основана на "двойни стандарти", която е много строга към държавите кандидатки и много снизходителна към тези, които вече са в шенгенското пространство. Правилата трябва да са еднакви за всички", заяви Коельо.

Останалите предложения за неопределено отлагане на българския прием в Шенген бяха отхвърлени категорично от правната комисия и не бяха включени в окончателния текст. 

"В моя доклад оценката, която правя е, че двете страни са готови да влязат незабавно. Разбирам опасенията на моите колеги и ги споделям, но тук не им е мястото", каза Коельо.

Следващата стъпка от парламентарната процедура предвижда гласуване в пленарна зала. Правилата на парламента позволяват внасянето на нови поправки, включително и преди самото гласуване. 

Засега според докладчика в парламента има повече привърженици на разширяването на Шенген отколкото противници. Според унгарския премиер Виктор Орбан, чиято страна в момента председателства ЕС, обаче процесът е блокиран политически от няколко страни. Орбан не се ангажира с дата кога може да бъде взето решение на ниво страни членки.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати