25 Април 2024 г. Четвъртък

Той беше тероризмът!

2011-05-02 16:16:30
Още когато в края на 90-те неговата радикална организация удари американските посолства в Кения и Танзания и уби 224-ма души (над 5000 ранени), саудитецът Осама бен Ладен влезе в топлистата на най-издирваните терористи. За главата му бяха определени 25 милиона долара.  

Името му обаче придоби други измерения с невъобразимата атака срещу Световния търговски център и Пентагона и замалко разминалия се удар по Белия дом. Сриването на кулите близнаци доведе до издигането на Осама и Ал Кайда до неочаквани висини. 

Той придоби образа на вдъхновител и покровител на всички ислямистки екстремисти и на истинско страшилище за Западния свят. Думата „тероризъм” стана невъзможна за използване, без до нея да се прибави Осама бен Ладен и/или „Ал Кайда”. 

Произходът на превърналия се в злодей №1 в света арабин не предвещава съдба на убиец на хиляди невинни хора. Роден през 1957 година като 17-о от общо 52 деца на мултимилионера Мохамед бен Ладен (отговорен за изграждането на  80% от пътищата в Саудитска Арабия), Осама има безгрижно детство. 

Смъртта на баща му през 1968 година (катастрофа с хеликоптер) прави тийнейджъра милионер, макар че богатството му е далеч по-малко от споменаваните 250 милиона долара.

Радикализирането на Осама идва в студентските му години в Университета в Джеда (учи за инженер), където попада под влиянието на консервативни учители и състуденти. Така постепенно приема фундаменталисткия ислям като защитна мярка срещу „упадъка, носен от Запада”. 

Практическата трансформация от милионерско синче в безпощаден бунтовник идва през декември 1979 година. Осама бен Ладен се присъединява към муджахидините в десетгодишната им битка със съветските сили в Афганистан. 

В процеса на тази битка той и неговите съмишленици са въоръжавани и тренирани от американското ЦРУ. Иронията на съдбата е налице само няколко години по-късно. 

След успешния край на войната срещу СССР Осама намира нов враг. Омразата е насочена към доскорошните помощници от САЩ. Поводът за гнева е разполагането на контингент от 300 хил. американски войници, в това число и жени, в Саудитска Арабия по време на войната в Персийския залив. 

За Бен Ладен присъствието на неверници близо до двата най-свещени за мюсюлманите градове (Мека и Медина) е богохулство. И отмъщението може да бъде само смърт. 

С много свои бойни другари той започва да изгражда мрежата си от джихадисти. Саудитска Арабия залага на съюза с Вашингтон и му отнема гражданството през 1994 година. Това праща Осама в Судан и впоследствие в Афганистан (януари 1996), където талибаните постепенно установяват железен ислямистки ред, точно по вкуса на Бен Ладен. 

 

По това време на името му вече са записани 2-3 атентата – в Световния търговски център в Ню Йорк през 1993-та, взривяването на кола бомба в саудитската столица Рияд и бомбената атака срещу американска казарма, убила 19 войници.

Демонстрирайки завидни организаторски качества, Осама бен Ладен успява да разгърне Ал Кайда и да изгради стабилна система за самофинансиране чрез инвестиции в чужбина и големи дарения от съмишленици. 

Вече има и оформена идеология – Осама издава фатва (мюсюлмански религиозен указ) от името на Световния фронт за джихад срещу евреите и кръстоносците. В нея се казва повече от ясно – убийството на американци и техните съюзници е дълг на всеки мюсюлманин. Винаги ще убивам само американци, защото те избиват нашите братя. Другите народи няма да бъдат наша мишена”.

Само че тези думи олекват още с първите мащабни операции на Ал Кайда срещу американски посолства в Африка, където жертвите са предимно местни цивилни граждани, а не американци. 

Така постепенно стигаме и до апогея на терористичната дейност на Осама бен Ладен. Изумяващият със своята прецизност и жестокост удар право в сърцето на САЩ на 11 септември 2001 година беше наистина съкрушителен и смразяващ за целия свят и вдъхновяващ за всеки радикален ислямист.

След 11 септември Вашигтон тръгна на поход срещу Осама. Започна войната в Афганистан, която още не е завършила. Но саудитецът все так успяваше да се укрива в пещери, в тайни бази в афганистанско-пакистанската пустош. А делата му дадоха тласък на поредица от атентати по цялата Земя. Европа, Северна Африка, Индия, Афганистан, Ирак и още много други точки по света започнаха да живеят в непрекъснат страх. А всяка бомба носеше печата на Ал Кайда и нейния лидер. 

Сега, когато смъртта на Осама бен Ладен вече е факт, на всички ни се иска това да е преломният момент в борбата с терора. Но дали?

Определено Осама беше символ, беше водач. Но неговата оперативна роля отдавна е неутрализирана и въпреки това екстремистките нападения, подклаждани от религиозна омраза, продължават. 

А и на хоризонта се появиха нови водачи, нови лидери. Почти всички са неизвестни за широката общественост, но такъв беше и самият Бен Ладен. Сега за последователите си той е мъченик. И като такъв образът му става вечно вдъхновение. 

Десет години по-късно американците (донякъде) получиха своето възмездие. Реалната опасност от появата на нов Осама обаче не е предотвратена. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати