27 Април 2024 г. Събота

Политиката на ГЕРБ е социална, доколкото може

2011-05-02 16:09:22

„ГЕРБ води социална политика, колкото позволява самата ни икономика, а за съжаление сега се налага да преструктурираме икономиката заради липсата на финансов ресурс, какъвто имаше преди“.

Това каза зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов пред БТА в коментар на твърденията на БСП за ръст на безработицата "заради некадърно управление на ГЕРБ".

Николов посочи данни на Евростат за март, според които безработицата в Еврозоната е 10,1%, а в 27-те страни от ЕС тя е 9,7 на сто.

„Нашата статистика сочи, че безработицата към март е 9,52 на сто, което е под нивото на ЕС“, посочи той.

Според него е добър вариант да се увеличи вътрешното потребление, защото там има скрити резерви, но ако увеличим бюджетния дефицит, от ЕК отново ще ни вкарат в процедура на свръхдефицит. Ако се увеличат пенсиите, това пак ще доведе до по-голямо увеличение на дефицита на НОИ, който да се компенсира с пари от държавния бюджет, смята Николов.

Според него валутният борд ограничава страна ни и ако се допусне увеличаване на дефицита и на дълга ни, това може да окаже пагубно влияние и да се озовем в огромна инфлационна дупка.

От ГЕРБ категорично отхвърлят твърденията на БСП, че има проблеми със събираемостта на данъците. В сравнение с първите три месеца на 2009 г. НАП е събрала с 88 млн. лева повече тази година. Проблеми има в събирането на корпоративния данък, тъй като фирмите не са формирали достатъчно печалба, каза Валентин Николов.

 

Той допълни, че се очаква 1% ръст на брутния вътрешен продукт за първите три месеца на тази година. 

„От левицата ни критикуват, че са се свили инвестициите у нас. Това е така, но ако се сравним с ЕС, страната ни е на второ място по ръст на инвестициите спрямо БВП“, каза Николов.

„Нека опозицията не ни съветва какво да правим за предстоящите избори“, коментира зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ в отговор на левицата. 

Нека те да си номинират кандидатите и да мислят как да обяснят защо са изгубили вота, допълни той. 

Според Валентин Николов ГЕРБ има достатъчно силни кандидатури за предстоящите избори и „поне десет души в ГЕРБ са силни бойци и биха спечелили изборите“. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати