Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Юни 4
Начало arrow Политика arrow 1,2 млн. лв. подкуп за откриване на ВУЗ

1,2 млн. лв. подкуп за откриване на ВУЗ

  Print E-mail
2011-05-02 14:44:20
източник: dnes.bg

Корупционен скандал избухна в правителството.

За него алармира видинската депутатка Любомила Станиславова от ГЕРБ, която обяви, че държавни чиновници са поискали 600 000 евро подкуп за откриването на висше училище в дунавския град. 

Парите са били предназначени за ръководството на Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения. 

Поискани са от хората, които са готови да инвестират в откриването на Еврошвейцарския технически университет във Видин, съобщи за Dnes.bg народната представителка. 

„Именно от някои от тези хора са поискани пари, за да бъде дадена положителна оценка за този университет. Тези пари не са дадени, защото тези хора искат да дойдат във Видин, да преподават, а другите да инвестират в наука. Те не искат в основата на едно такова начинание да лежи корупционна практика, за да тръгне това учебно заведение”, допълни Любомила Станиславова. 

За оказвания рекет от служителите на агенцията депутатката от ГЕРБ разбрала през февруари. Оказало се, че чиновниците действали от името на шефа си проф. Иван Панайотов. 

Тогава Любомила Станиславова е поискала среща с премиера Бойко Борисов. На нея тя обяснила ситуацията и го помолила за съдействие. 

Станиславова настояла да бъде сменен председателят на агенцията проф. Иван Панайотов и да му бъде потърсена отговорност. 

Премиерът Борисов препоръчал на министъра на просветата Сергей Игнатов да направи проверка на цялата работа на Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения, каза още Любомила Станиславова. 

Тя уточни, че чужденци са поискали да инвестират във висшето учебно заведение. Като бъдещи преподаватели са заявили желание професори от Германия и Швейцария. 

"Проф. Панайотов има лекции в СУ „Св. Климент Охридски“, обясни пред Dnes.bg секретарката му.  Тя допълни, че „при първа възможност медиите ще получат становище по повод на обвиненията“ на депутатката от ГЕРБ Любомила Станиславова.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?