19 Април 2024 г. Петък

Как бе убит Осама бин Ладен - първите подробности

2011-05-02 06:52:47
Лидерът на "Ал Кайда" Осамабин Ладен се е криел в къща близо до тренировъчен център на пакистанската армия и на по-малко от 2 часа път с кола от Исламабад.

На това място той и хората му са били атакувани в неделя през нощта от предвождана от ЦРУ операция, включваща хеликоптери и сухопътни екипи.

Това разказва агенция "Ройтерс", като допълва, че фактът, че Осама се е криел в Пакистан ще засили допълнително натиска над властите. Съседна Индия, която от десетилетия има конфликт с многомилионната мюсюлманска държава, бързо заяви, че е "силно загрижена от факта, че терористи от различни организации намират сигурно убежище в Пакистан".

Фотограф на "Ройтерс" в град Аботабад в долина на север от Исламабад описва, че полицията е блокирала достъпа до района, в който се намира обширното имение с къщата-убежище за Бин Ладен.

"След полунощ внушително количество командоси обкръжиха имението. Във въздуха се виждаха 3 хеликоптера. Изведнъж те започнаха да стрелят по нещо на земята", допълва Насир Кан, жител на града.

"Имаше интензивна стрелба и после един от хеликоптерите падна"Ал Кайда", но очевидци описват изстрели на автоматично оръжие и ожесточена стрелба преди единият от двата хеликоптера да се разбие близо до военната академия.

САЩ извършват ДНК тестове и прилагат техники за разпознаване на лица, за да разполагат с категорично доказателство, че тялото е на Осама, съобщи американски представител. По думите му атакуващият отряд го е разпознал и след като той е оказал съпротива е бил прострелян в главата.

Резултатите от ДНК тестовете за идентифициране ще са готови до няколко дни.

Операцията е била наблюдавана в реално време от шефа на ЦРУ и други висши ръководители от разузнаването в конферентна зала в централата на управлението в Ленгли, щата Вирджиния.

Атакуващата група е била на терен за по-малко от 40 минути, а след приключването на акцията в залата имало продължителни аплодисменти.

Аботабад е популярен летен курорт, разположен в долина, обкръжена от зелени хълмове в близост до пакистанската част на Кашмир. Ислямски екстремисти, особено такива, които се сражават в контролираните от Индия части на Кашмир, имаха в района на града тренировъчни лагери, припомня "Ройтерс".

Бин Ладен е смятан за вдъхновител и организатор на атентатите от 11 септември 2001г. в които загинаха почти 3000 души от десетки националности. Нападенията в САЩ предизвикаха продължаваща вече 10 години война с терористи и ислямисти.

Фактът, че саудитецът се е криел в относително луксозни условия недалеч от пакистанската столица повдига доста въпроси към властите в страната.

Точно преди 10 дни командващият пакистанската армия държа реч пред курсанти в близката военна академия, като заяви че армията е прекършила гръбнака на бойците, свързани с талибаните и "Ал Кайда".

"За известно време ще има доста напрежение между Вашингтон и Исламабад, защото изглежда Бин Ладен си е живеел доста близо до столицата", коментира анализаторът Имтаз Гюл, цитиран от "Ройтерс". "Ако ISI (пакистанските спецслужби - бел. ред.) са знаели, значи някой от техните среди е подал информацията. Пакистан ще трябва оправя доста поражения по имиджа си, защото американците веднага обявиха, че Бин Ладен е ликвидиран там, а това е тежък удар по доверието към тази страна."

Бившият генерал Талал Масуд обаче смята, че положението не е толкова драматично и фактът, че операцията е била съвсместно с пакистанските сили, ще ограничи пораженията върху репутацията на Пакистан. "Би трябвало да последва облекчение, защото това ще снеме част от натиска над Пакистан. Исламабад вероятно е помогнал за това и страната може да извлече дори ползи като твърди, че е ликвидирана толкова важна за терористите фигура."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати