27 Април 2024 г. Събота

Приключени са шест проверки в общински фирми, две са дадени на прокуратурата

2011-05-02 06:50:26
От началото на годината досега са приключени шест проверки на общински фирми, в момента се извършват четири. Това съобщи по БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че се проверява законосъобразността на процедурите, за изразходване на средства.

Фандъкова добави, че в прокуратурата са пратени данни за нарушения в Първа градска болница и "Егида" и уточни, че проверките не са кампанийни, а постоянни. "Няма несменяеми длъжности и няма застраховани от проверки, от санкции и наказания. Отговорността винаги е лична", поясни тя.

Вътрешния одит в общинската фирма "Екоравновесие", която трябва да се справи с проблема с бездомните кучета, също е открил нарушения и там е наредена специална проверка, каза още кметът на София. Йорданка Фандъкова уточни, че най-сериозната нередност във фирмата е, че са харчени средства без нейното одобрение.

В столичния градски транспорт също са открити нарушения, като основните са свързани с това, че по-голямата част от процедурите не са извършвани по Закона за обществените поръчки. Друго нередност е сключването на договори за ремонти и доставки на резервни части за определен обем средства, като в последствие обемът се увеличавали са изплащани по-големи суми.

Йорданка Фандъкова поясни, че общината има 20 дружества, над 1000 служители работят в централната администрация и още толкова в районните, като няма как да гарантира, че някой от тях не извършва нарушения.

За завода за боклук
Няма да има криза с боклука, каза Фандъкова по повод публикация на "Дневник" от 19 април, че строежът на завода за преработка на отпадъците ще се забави, а капацитетът на сметището в Суходол е пред изчерпване. Според кмета на София около сметта отново се завъртат политически интриги.

Фандъкова е категорична, че има стъпки и действия, които няма да позволят да се стигне до нова криза с боклука. Ставало дума за сепариране на отпадъците, по-масово рециклиране и намаляване на количествата депонирани отпадъци.

Според кмета на София изграждането на завода за боклук не се бави, документите за него се разглеждат от Европейската комисия, но за одобряването на такива сложни проекти е нужно време.

В отговор на въпрос, Йорданка Фандъкова обяви, че в общината има воля да се въведе плащане на такса смет според количеството изхвърлян боклук, но въпросът е как да се направи това. По въпроса работели и експерти от Министерството на околната среда и водите. Кметът на София поясни, че вече се подготвя реализирането на пилотни проекти в тази насока в някои райони на София.

За детските градини
Йорданка Фандъкова не скри, че все още не достигат места в яслите и детските градини в София, но през последната година броят на приетите е увеличен с 4500. Тя повтори, че електронната система за класиране може да не е идеална, но гарантира прозрачност и равнопоставеност.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати