18 Април 2024 г. Четвъртък

Wikileaks: Шантаж, мафия и обръчи на Доган около Белене

2011-04-30 16:10:33
Ако няма напредък в придвижването на руските енергийни проекти, българите "рискуват да останат на студено през зимата". Това е казал руският премиер Владимир Путин “на ухо” на българския си колега Бойко Борисов, извън протокола, на срещата на високо равнище в Гданск на 1 септември 2009 г. 

“Оплакването” на Бойко Борисов за отношението на Путин е отразено в американска дипломатическа телеграма, датирана от 5 октомври 2009 г., разкрита от Wikileaks, с която разполага сайтът Биволъ /текстът можед а бъде прочетен на сайта BalkanLeaks/. 

От текста не е ясно дали става въпрос за шега или за заплаха. Не става ясно с какъв тон е споменато въпросното изречение, т.е. дали е било достатъчно заплашително, но явно е направило сериозно впечатление на Борисов, за да бъде своевременно докладвано и да попадне в конфиденциалните информации на дипломацията на САЩ.

На 29 септември 2009 г. Борисов е поискал помощ от правителството на САЩ относно диверсификацията на енергийните източници за България. “Финансово закъсалата нова администрация не цели само да се отърве от проекти със съмнителна търговска жизнеспособност, но и да увеличи сигурността на енергийните доставки чрез диверсификация”Белене“, „Южен поток“ и „Бургас-Александропулис“, които президентът Първанов назова "Голям шлем", а руският в. „Комерсант“ иронизира - "Голям член".

Американците смятат, че зад всички тези проекти стои директно или индиректно, чрез подставени фирми и финансиране руският газов гигант Газпром.

Но трите проекта от Големия шлем не са всички карти в руската енергийна колода, разигравана срещу България. В разговор с посланик Байърли, проведен на 19 октомври 2006 г., българският енергиен министър Румен Овчаров е признал за връзка между преговорите за АЕЦ "Белене" и преговорите за подновяване на договора за газови доставки.

„Газпром“Белене“, „Южен поток“, „Бургас-Александропулис“, газовите доставки и собствеността върху преносната мрежа. Отделно стои въпросът за 100% зависимост от внос на руско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ и неговата утилизация.

Най-силният коз на Русия за бъдещите проекти е почти пълната зависимост на България от енергийните доставки, наследена от комунистическо време, която виси като дамоклев меч и принуждава българите към отстъпки, които от своя страна тласкат страната към все по-голяма зависимост - отбелязват със загриженост американците, които не пропускат да отбележат нуждата от диверсификация чрез участие в други проекти („Набуко“), развиване на междусистемни връзки със съседните страни и използване на тяхно ядрено гориво и решения за утилизация в Козлодуй.

"Мръсна енергия", "енергийна мафия" и обръчите на Доган

Българският енергиен сектор е непрозрачен, корумпиран и свързан с лица, близки до организираната престъпност, считат американските дипломати.В скандална грама под знаменателя "енергийна мафия", са цитирани конкретни имена и фирми "Риск Инженеринг" на Богомил Манчев, "Фронтиер" на Красимир Георгиев и фирмите на Христо Ковачки.

Ресурсите на „Белене“ са толкова грамадни, че всички от конкуриращите се енергийни и политически лобита ще получат дял". За своя дял от Белене са се подредили и фирми, близки до ДПС на Ахмед Доган, които "контролират екологичното министерство, отговорно за даване на  разрешения", смята авторът на грамата Алекс Карагианис.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати