23 Април 2024 г. Вторник

Взеха се!

2011-04-29 10:50:59

Сватбата, която подлудява целия свят месеци наред, се случи. Британският принц Уилям и неговата избраница Кейт Мидълтън си казаха заветното „Да“ в Уестминстърското абатство в Лондон.

Двамата си размениха брачни клетви. Брачната халката е една и беше сложена от Уилям на пръста на Кейт. Той самият избра да не носи халка по примера на дядо си, Единбургския херцог.

След това бяха обявени за съпруг и съпруга от духовния глава на Англиканската църква – Кентърбърийския архиепископ Роуан Уилямс. 

Днешният ден в Лондон се определя като най великия за британската монархия от 30 години насам. 

Очаква се, че церемонията е приковала пред екраните над 2 милиарда зрители в целия свят, 8 хиляди журналисти отразяват събитието. Хиляди британци и туристи от няколко нощи са заформили палатков лагер около Бъкингамския дворец в очакване на кралското бракосъчетание. 

Списъкът с гостите е впечатляващ микс от приятели на кралското семейство, спортни звезди и знаменитости. В него има 1900 имена, присъстват дори двама диктатори. Сред поканените са футболистът Дейвид Бекъм и съпругата му Виктория, музикантът Елтън Джон и актьорът Роуан Аткинсън, изиграл емблематичната роля на Мистър Бийн.

Британското кралско семейство е поканило и бившия премиер на България и роднина на английската кралица Симеон Сакскобургготски заедно със съпругата му доня Маргарита Гомес-Асебо. 

Десетте камбани на лондонското Уестминстърско абатство ще бият повече от три часа след венчавката. Сватбата се охранява от 5000 служители на реда. 

Младоженците ще почерпят с две торти – традиционна сватбена плодова торта и любимата шоколадово-бисквитена торта на Уилям.

 

Кралската сватба ще струва над 5 милиона лири на данъкоплатците.  

Принц Уилям и Кейт Мидълтън получиха титлите херцог и херцогиня на Кембридж. Принц Уилям, който е втори поред за наследяване на трона, ще стане също граф на Стратърн и барон на Карикфъргъс. 

Кейт съответно ще стана графиня на Стратърн и баронеса на Карикфъргъс след сватбата в Уестминстърското абатство. Булката автоматично ще стане и "принцеса Уилям Уелски".   

Протоколът обаче не предвижда тя да стане "принцеса Катрин" или "принцеса Кейт", защото няма благородническо потекло.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати