20 Април 2024 г. Събота

Бенфика удари Брага с 2:1 и докосва финала в Лига Европа

2011-04-29 04:34:53

 

Бенфика Лисабон победи Спортинг Брага с 2:1 в първи полуфинален сблъсък между двата тима от турнира Лига Европа, игран на "Ещадио Луж" в португалската столица.

Двубоят се отличи с три бързи гола в началото на второто полувреме, вкарани в рамките на 10 минути, като домакините поведоха на два пъти чрез Жардел и Кардосо, а точен за Брага бе Вандиньо с глава.

По този начин реваншът остава отворен, като Брага вкара изключително ценен гол на чужд терен, който дава възможност на "архиепископите" да играят за минимална победа с 1:0 в ответния мач, който ще се играе след седмица.

 

Португалското дерби на полуфиналната фаза в Лига Европа започна вихрено, когато домакините натиснаха своите гости и бранителят на Брага Паулао изчисти кълбото доста неумело в краката на Савиола, който обаче не успя да спре силния "пас", топката се върна у Паулао, който при второто нескопосано изритване на топката я прати в корнер.

В третата минута Брага можеше да поведе, когато Силвио изстреля снаряд от дистанция, но топката премина покрай десния страничен стълб на Роберто, който се разтегна максимално и покри ъгъла си.

След десет минути игра Оскар Кардосо се възползва от неумела намеса на Артур и буквално щеше да скъса мрежата, вкарвайки топката във вратата на "архиепископите", но съдийската бригада отсъди засада и резултатът остана 0:0.

В средата на първото полувреме Макси Перейра пусна към Хавиер Савиола и дребничкият аржентински нападател остана сам срещу Артур, но шутът му бе доста несериозен и насочен право в тялото на вратаря, който се намеси умело и изби.

След половин час игра Кардосо получи великолепен пас и с левия крак прехвърли не само вратаря на Брага, но и вратата на гостите, с което резултатът се запази същия.

5 минути преди края на първата част Аймар реши да опита късмета си и стреля от над 30 метра, но стражът на гостите внимаваше и закова топката под плонжа си. Само секунди по-късно Роберто също се изяви при опасна контраатака на Спортинг Брага, при която Алан отправи слаб удар.

В 44-тата минута зрителите станаха на крака, когато Оскар Кардосо сгази Паулао и отправи мек, техничен удар с левия крак от границата на наказателното поле, но топката срещна десния страничен стълб на Артур и по този начин късметът отново се усмихна на гостите, които бяха тотално надиграни от Бенфика 
през първото полувреме на двубоя.

Втората част започна с масиран натиск на двукратния европейски клубен шампион и резултатът не закъсня.

В 50-тата минута уругваецът Макси Перейра осъществи невероятен пробив по десния фланг, премина двама съперникови футболисти, центрира към Оскар Кардосо и таранът отправи удар с глава, който отново срещна гредата, но после кълбото попадна в краката на бранителя Жардел, който необезпокоявано откри резултата.

Само две минути по-късно Уго Виана изпълни пряк свободен удар и Вандиньо засече топката с глава във вратата на домакините, които още се радваха, след като само броени секунди преди това бяха повели в срещата.

В 59-тата минута най-добрият играч на Бенфика в срещата Оскар Кардосо увенча силната си игра с попадение, давайки аванс на своя тим за втори път в мача.

Парагваецът изпълни великолепен пряк свободен удар с левия крак, пращайки топката в горния десен ъгъл на вратата на гостите, които в рамките на десетина минути се видяха като догонващи в резултата за втори път в двубоя.

Малко пъ-късно Алан от състава на Спортинг Брага опита удар, който излезе встрани от рамката на вратата на Роберто, който внимаваше, следейки играта от мястото си.

Четвърт час преди края Лима проби отляво и отправи слаб, но много точен удар с левия крак, който се насочваше в долния десен ъгъл на Роберто, но вратарят на Бенфика бе бдителен и се намеси чудесно. След това отново Лима тормозеше отбраната на Бенфика, но пак стражът на лисабонските "орли" се намеси в най-важния момент.


Бенфика - Брага  2:1

1:0 Жардел - 50'
1:1 Вандиньо - 53'
2:1 Кардосо - 59'


Бенфика:  Роберто, Жардел, Луизао, Перейра, Коентрао, Гарсия, Мартинс (Яра - 66'), Сезар Пейшото (Гайтан - 66'), Аймар, Кардосо, Савиола (Айртон - 86')

Брага: Артур, Родригес, Паулао, Мигел Гарсия, Силвио, Вандиньо, Виана (Мосоро - 63), Алан, Леандро Салино, Лима (Кака - 84'), Мейонг Зе (Кустодио - 55')

 

източник: gol.bg

Последни новини от категория Футбол


Новини
Българският треньор Красимир Балъков привлече в екипа си Илия Груев. Новият помощник се появи на снимки при първата тренировка на "Хайдук" (Сплит) в Хърватия.В момента Груев е асистент на ...
Новини
Благоевградският Пирин няма да участва в първенството на „А" група през следващия сезон. Това стана ясно след заседанието на Изпълкома към БФС, предаде репортер на Topsport.bg. ...
Новини
Звездата започна мача извън титулярите, заради проблем с глезена. В средата на първата част обаче, Ола Тойвонен напусна с травма и това накара селекционера Ерик Хамрен да заложи на Ибра. ...
Новини
Холандският специалист Мартин Йол ще наследи Марк Хюз на мениджърския пост във "Фулъм", съобщи клубът.Бившият наставник на Димитър Бербатов в "Тотнъм" е подписал ...
Новини
България остана с минимални шансове за Евро 2012, след като "лъвовете"Родните ни национали вече са с пет точки в група "G", колкото има и Швейцария, а черногорците и Англия са ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати