19 Април 2024 г. Петък

Лошо озвучаване „скара” Първанов и Уорлик

2011-04-21 06:51:02
Изказване на американския посланик Джеймс Уорлик за дискусията между президента Георги Първанов и военния министър Аню Ангелов предизвика полемика. Думите на Уорлик станаха повод дори Георги Първанов да коментира изказването му на официалната си страница в социалната мрежа Facebook.

По време на конференцията „ Уорлик заяви, че дискусията между президента Георги Първанов и министъра на отбраната Аню Ангелов относно отбранителната политика на страната малко прилича на фарс, съобщи БТА. По-късно обаче от пресслужбата на посолството съобщиха пред БГНЕС, че посланикът на САЩ не е казвал думата „фарс” (farce). Впечатлението за употребата на думата останало заради лошото озвучаване в залата.

Уорлик изтъкна, че държавният глава извежда като приоритет вътрешната сигурност на страната, а министърът разглежда възможностите на България за модернизиране на силите си и участие в мисии заедно с партньорите й. „България вече играе роля на мироопазваща сила и има редица мисии, за които страната е допринесла”, отбеляза Уорлик. Сред тях той посочи мисиите в Чад, Етиопия и Еритрея, Камбоджа, Ирак, Косово, Босна и Херцеговина, операция „Атланта” до Сомалия.

„Не става въпрос само за вътрешната сигурност на страната и възможностите на България да участва в мисии зад граница, а все повече става дума за опазване на глобалния мир”, отбеляза още американският посланик.

В отговор на тези думи на страницата си във Facebook президентът на България Георги Първанов сравни Уорлик с „генерал-губернатор”. „Дискусията между президента Георги Първанов и министъра на отбраната Аню Ангелов за отбранителната политика на страната малко прилича на фарс”. Това е казал днес посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Само ще отбележа, че от времето на генерал Каулбарс, извънреден пратеник на руския император, никой чужденец не се е държал така, като генерал-губернатор. Ако има нещо, което е фарсово, това е поведението на Уорлик”, гласи съобщението публикувано в социалната мрежа.

В историята ген. Николай Каулбарс е известен като специален пратеник на руския император, който прекъсва дипломатическите отношения между България и Русия за десет години.

Американското посолство у нас също разпространи официално позицията си по случая. „Изразът е измислена (бел ред. на англ. false) дискусия”, уточниха от дипломатическата мисия и допълниха че преди думата „дискусия” посланик Уорлик направил и по-голяма пауза. „Цялото изречение е „Това е малко измислена дискусия и аз бих искал да обърна внимание на това сега” (бел. ред. на англ. It`s a little bit of a false discussion, and that’s what I would like to reflect on a little bit right now)”, уточниха от службата.

Последният скандал между президентът Георги Първанов и министърът на отбраната Аню Ангелов избухна около включването на фрегата „Дръзки” във операцията срещу Либия. Първанов заяви пред медиите, че разбрал за това от телевизиите. „Научих от медиите, че фрегатата „Дръзки” заминава за Либия, това не е първият случай, когато има пренебрежение към президента. Вместо да обсъдим заедно ситуацията и ангажиментите на България, това не се получава”, заяви тогава държавният глава. Той уточни, че не възразява „Дръзки” да изпълнява контролни функции, но има своята особена позиция, когато става дума за военния конфликт в Либия. В отговор Аню Ангелов заяви, че не е длъжен да информира президента за тези решения.
източник: dariknews.net

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати