Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Януари 24
Начало arrow България arrow Масови фалити на кафенета и ресторанти у нас

Масови фалити на кафенета и ресторанти у нас

  Print E-mail
2011-04-17 15:04:18
източник: dnes.bg

Масови фалити на кафенета и ресторанти в цялата страна, отчитат от ресторантьорския бранш.

Близо 200 обекта са хлопнали врати само от началото на годината. Положението в Пловдив е най-сериозно. Там са фалирали около 40 заведения.

„Голяма част от ресторантите и кафенетата в момента работят на загуба и едвам свързват двата края”, обясни пред Dnes.bg Тони Симидчиева, която от дълги години се занимава с ресторантьорски и хотелиерски бизнес.

Нейните наблюдения сочат, че в момента собствениците на заведения все повече изпитват трудности с плащането на сметки и заплати. По тази причина много от тях решават да затворят, вместо да продължат да затъват.

„Само в Пловдив от 16 склада за храни и напитки, от които зареждаме, 11 са затворили за последните 3 месеца”, разказ още Симидчиева. Според нея това е най-тежката година от 1997 година насам.

От началото на тази година само от Пловдив 1000 служители на кафенета и ресторанти са останали без работа. От складовете са съкратени 80 човека.

В момента допълнителен бич за ресторантьорите се оказват промените в Закона за авторското право, според които всяко заведение трябва да плаща за пусканата в него музика.

Средно излиза по 1000 лева на обект според категорията на заведението. Който откаже, го грози глоба между 3000 и 20 000 лева.

Рещаваща роля за затварянето на голяма част от заведенията в страната са и новите изисквания за тютюнопушенето и обособяването на отделни зали за пушачи и непушачи.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?