29 Март 2024 г. Петък

Масови фалити на кафенета и ресторанти у нас

2011-04-17 15:04:18

Масови фалити на кафенета и ресторанти в цялата страна, отчитат от ресторантьорския бранш.

Близо 200 обекта са хлопнали врати само от началото на годината. Положението в Пловдив е най-сериозно. Там са фалирали около 40 заведения.

„Голяма част от ресторантите и кафенетата в момента работят на загуба и едвам свързват двата края”, обясни пред Dnes.bg Тони Симидчиева, която от дълги години се занимава с ресторантьорски и хотелиерски бизнес.

Нейните наблюдения сочат, че в момента собствениците на заведения все повече изпитват трудности с плащането на сметки и заплати. По тази причина много от тях решават да затворят, вместо да продължат да затъват.

„Само в Пловдив от 16 склада за храни и напитки, от които зареждаме, 11 са затворили за последните 3 месеца”, разказ още Симидчиева. Според нея това е най-тежката година от 1997 година насам.

От началото на тази година само от Пловдив 1000 служители на кафенета и ресторанти са останали без работа. От складовете са съкратени 80 човека.

В момента допълнителен бич за ресторантьорите се оказват промените в Закона за авторското право, според които всяко заведение трябва да плаща за пусканата в него музика.

Средно излиза по 1000 лева на обект според категорията на заведението. Който откаже, го грози глоба между 3000 и 20 000 лева.

Рещаваща роля за затварянето на голяма част от заведенията в страната са и новите изисквания за тютюнопушенето и обособяването на отделни зали за пушачи и непушачи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати