24 Април 2024 г. Сряда

Хамилтън спря серията на Фетел

2011-04-17 10:39:20
Люис Хамилтън изпревари Себастиян Фетел към края на състезанието и спечели много драматична победа за Гран При на Китай.

С това пилотът на Макларън сложи точка на доминацията на световният шампион, който от началото на сезона имаше 2 поредни победи.

Цялото състезание бе много напрегнато и бе изпълнено от много изпреварвания заради поведението на гумите. Оказа се, че пилотите с едно спиране в бокса повече имат по-добра стратегия. 

Така феноменално изкачване от 17-то до 3-то място направи Марк Уебър. Пилотите на Ферари пък не успяха да се възползват от добрата си скорост в състезание и заради лошата стратегия Маса завърши 6-ти, а Алонсо 7-ми.

Нико Росберг с Мерцедес бе на косъм от сензацията, като десетина обиколки преди края бе в позиция да се бори за победата. Оказа се обаче, че горивото му не достига и той трябваше да намали темпото и накрая финишира 5-ти. Съотборникът му Михаел Шумахер остана 8-ми.




На старта Себастиян Фетел потегли ужасно и бе изпреварен и от двамата пилоти на Макларън. Той първо тръгна да затваря Бътън, а освен това не активира навреме системата си КЕРС и така загуби две позиции.

Най-добър старт направи потеглилият с меките гуми Михаел Шумахер, който спечели 5 места и от 14-ти се добра до 9-та позиция.

Бътън, Хамилтън и Фетел се движеха в пакет и се отдалечиха с няколко секунди от преследващите ги Росберг, Маса и Алонсо, които също бяха залепени. Зад тях пък на доста по-голяма разлика бяха двамата пилоти на Форс Индия, които не позволиха на Шумахер да ги изпревари.

Първото влизане в бокса бе на Хайме Алгерсуари в 10-та обиколка, но след връщането му на пистата едното колело на болида му Торо Росо се откачи в движение. Гумата продължи да се търкаля на скорост и изхвърча към оградите, но за щастие не удари нито един стюард. Алгерсуари успя да се добере до бокса, но обиколка по-късно отпадна.

С напредване на обиколките състоянието на меките гуми рязко започна да се влошава. Себастиян Фетел явно бе съхранил малко по-добре своите и това му позволи в 14-та обиколка да изпревари Люис Хамилтън на пистата. 

Обиколка по-късно той изпревари и Дженсън Бътън в бокса, след като англичанинът допусна нелепа грешка и тръгна да влиза при механиците на Ред Бул.

Заради лошото състояние на гумите, пилотите които трябваше да спрат след своите съотборници загубиха доста време и така Хамилтън и Алонсо изостанаха доста назад.

След като всички пилоти направиха своите спирания, най-големият печеливш се оказа Нико Росберг, който изскочи на първа позиция. Зад него на 5 секунди бе Фетел, плътно следван от Бътън, Маса и Хамилтън. Малко зад тези три пилоти Михаел Шумахер и Фернандо Алонсо водеха люта битка за 6-то място.

Шумахер дълго уддържа атаките на испанеца, но накрая в 26-та обиколка Алонсо го изпревари.

По това време за второто спиране в бокса влязаха Бътън, Росберг и Хамилтън, а обиколка по-късно и Шумахер. 

Фетел, Маса и Алонсо останаха на пистата и стана ясно, че ще са със стратегия със само две спирания в бокса. Състоянието на гумите им обаче бе доста влошено, особено на Алонсо.

Темпото на тези пилоти бе с около 4 секунди по-бавно от съперниците им с нови гуми и така Алонсо бе изпреварен на пистата от  Росберг, Бътън и Хамилтън.

В 32-та обиколка Фетел влезе в бокса за второто си спиране и сложи твърдия тип гуми. Обиколка по-късно това направи и Алонсо, а след това и Маса.

В 38-та обиколка Дженсън Бътън направи третото си спиране в бокса, слагайки твърди гуми. След една обиколка това направи и Хамилтън, а след още една обиколка и Росберг, като успя да се върне точно пред Хамилтън.

Междувременно Марк Уебър бе с невероятна скорост и изпревари Шумахер на пистата за 7-мото място. Малко след това и двамата влязаха за последните си спирания в бокса.

Така след като всички пилоти приключиха със смените на гуми лидер бе Фетел на 4 секунди пред Маса. След още малка дистанция следваха залепените един зад друг Росберг, Хамилтън и Бътън. Те тримата обаче бяха с по-свежи гуми и се очертаваше много драматичен финал.

В най-добра позиция бе Росберг, но от радиото на Мерцедес му съобщиха, че има много малко гориво и трябва да започне да го пести.

От Макларън пък съобщиха по радиото на Люис Хамилтън, че най-добрият момент за атака срещу Маса и Фетел ще е в края на състезанието, когато гумите им ще са в най-лошо състояние. Англичанинът обаче нямаше никакво намерение да чака и почти веднага след това съобщение предприе атака и изпревари Маса.

Отзад Марк Уебър летеше със свежите си гуми и записваше една след друга най-бързи обиколки. Така за нула време той застигна и изпревари Алонсо за 6-то място.

Нико Росберг, които и без това трябваше да пести гориво, допусна грешка на един завой и така бе изпреварен от  Бътън.

За кратко фокусът от битката в челото бе изместен от катастрофа между Серхио Перес и Адриан Сутил, за която мексиканецът мигновенно получи наказание.

Отпред Хамилтън се залепи плътно зад Фетел, а на 10 секунди бе Бътън. Малко зад него Маса и Росберг се бореха за 4-то място. Бразилецът обаче излезе за кратко от пистата и бе изпреварен. Зад тях обаче Уебър приближаваше с потресаваща скорост и много бързо изпревари Маса и подгони и Росберг.

Пет обиколки преди края Хамилтън започна атаките срещу Фетел. В този случай англичанинът показа търпение и след само обиколка дебнене успя да изпревари германеца, взимайки първата позиция.

Напрежението обаче не свърши и летящият Марк Уебър изпревари Нико Росберг за 4-та позиция и подгони Бътън. Точно в началото на последната обиколка австралиецът изпревари и Бътън и се изкачи на 3-то място.
източник: gol.bg

Последни новини от категория Формула 1


Новини
Гран при на Испания отдавна си е изградила репутацията на най-предвидимото състезание във Формула 1 със скучните и лишени от изпреварвания стартове на пистата "Каталуня".Средният ...
Новини
Себастиян Фетел продължава наказателната си акция във Формула 1. Световният Шампион бе безапелационен и след перфектно състезание спечели Гран При на Турция.Това бе трета победа от четири състезания з ...
Новини
Английският пилот на "Макларън"Мерцедес" Нико Розберг. Другият англичанин Люис Хамилтън затвърди доброто представяне на "Макларън" и даде трето време.Водачът в класиран ...
Новини
Отборите във Формула 1 продължават да затягат коланите в контекста на икономическата криза. Средният бюджет на тимовете за тази година е 113 млн. евро, пише "Евроспорт", като се позовава н ...
Новини
Световният шампион Себастиан Фетел спечели квалификацията за място преди неделното състезание от Формула 1 за Гран При на Китай. Германският пилот на "Ред бул"Макларън"Мерцедес" ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати