Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Август 9
Начало arrow България arrow Обсадената крепост Европа

Обсадената крепост Европа

  Print E-mail
2011-04-17 10:17:45
източник: capital.bg

"Чудя се дали има смисъл да оставаме в ЕС. По-добре да сме сами, отколкото в лоша компания." "Италия нарушава духа на Шенген. Ако продължава, не само Франция, Германия и Австрия ще възстановят границите, но и други по-далечни държави. Тогава ще загубим това, което сме постигнали с Шенген." Двете гневни и тежки реплики - съответно на италианския вътрешен министър Роберто Марони и на германския му колега Ханс-Петер Фридрих - са показателни за температурата на споровете в ЕС, предизвикани от прииждащите имигранти от Северна Африка.

Поне за момента никой не очаква Италия обидено да напусне ЕС или пък съседите й да я изолират с граничен кордон. Но е ясно, че лодките с пришълци предизвикаха морска болест в Брюксел. И след като дълговите драми по южната периферия разтърсиха еврото, сега от същата посока идва заплаха за друг важен европейски проект - свободната от граничен контрол шенгенска зона. "Европа се намира в сложна ситуация, в която трябва да се справи с финансовите си проблеми, а сега може да бъде разядена от противоречията около политиката си към бежанците", предупреждава пред "Капитал" проф. Клаус Баде, председател на Експертния съвет на германските фондации за интеграция и миграция.

Така арабските революции и отприщената от тях човешка вълна взеха една съпътстваща жертва - хармонията в ЕС. Напливът от Северна Африка заплашва да удави и без това крехкото европейско единство и оголи липсата на общ подход към бежанците и имигрантите. Както еврото, така и Шенген се крепят на една ключова съставка - доверието. Скандалите между Италия, от една страна и Франция, Германия и северния фронт на ЕС, от друга, показаха, че точно то в момента силно липсва. Което не е добре нито за държавите, които вече са в Шенген, нито за тези като България, които искат да влязат там.

Имигранти пред портите


"Европа реагира в момента малко истерично. На фона на цялото население наЕС няколко хиляди бежанци далече не са толкова страшни", коментира пред "Капитал" проф. Екарт Щтратеншуле, ръководител на Европейската академия в Берлин. И действително пристигналите в Италия от началото на арабската пролет близо 25 хиляди души (предимно от Тунис) съвсем не са "човешкото цунами" и преселението с "библейски размери", за което говорят в Рим. И не оправдават развихрилата се буря от високооктанови реплики.

В нея от италианска страна освен министър Марони се включиха и негови съпартийци от антиимигрантската "Северна лига"Ако Хитлер беше жив днес, щеше да организира германското нападение над света с лодки, така че никой да не може да ги отблъсне с оръжие по хуманитарни причини."

Лошият вкус и мелодрамата настрана, Италия има истински проблем. Тя и останалите пет държави от ЕС, които имат бряг на Средиземно море, са с лошата географска съдба да се намират близо до страните, от които извират непрекъснати потоци нелегални имигранти, а напоследък - вълни от бягащи от революциите и войната в Либия бежанци. Тези хора всъщност не идват в Италия, нито в Гърция - те идват в Европа. Повечето от тунизийците например искат да отидат при свои роднини и приятели във Франция. "В един глобализиран свят не можеш да приемаш свободно капитали и идеи, да бомбардираш една страна, за да е свободна, но да не приемаш хората й", казва пред "Капитал" проф. Ана Триандафилиду, експерт по въпросите на имиграцията от European University Institute във Флоренция.

На среща на вътрешните министри от ЕС в Люксембург в началото на седмицата Италия, подкрепена от Малта (която също пое поток от 800 души от Северна Африка), поиска Брюксел да активизира специална директива, приета след войната в Косово, която автоматично гарантира на бегълците от конфликт временен статут на бежанци и им позволява да се движат в целия съюз. С аргумента, че условие за прилагането на извънредното правило е масов наплив, какъвто за момента няма, желанието на Италия беше отхвърлено и това провокира заплахите за напускане на ЕС.

Шенгенски пинг-понг 

Действително при население от 60 млн. души е трудно да се приеме, че страната не може да поеме 25 хил. пришълци. Същевременно повечето европейски правителства смятат, че мнозинството от хората, пристигащи в Италия, са икономически имигранти, търсещи работа на Стария континент, а не бежанци, нуждаещи се от международна защита. "Трябва да правим разлика между Тунис и Либия", смята германският евродепутат Елмар Брок. "Тунизийците в Италия са икономически имигранти. Това са млади хора, които нямат хуманитарни нужди. Няма съществена причина, поради която те да получават шенгенска виза. Те трябва да бъдат върнати възможно най-скоро обратно в страната, от която идват. В случая с Либия трябва да се види как се развива вълната на бежанците", каза Брок пред "Капитал".

Освен това Рим си навлече гнева на Франция, Германия и останалите, след като миналата седмица започна да издава временни разрешителни на пристигналите африканци, които им позволяват да пътуват свободно в Шенген. В отговор Франция (накъдето се запътиха повечето от притежателите на издадените документи) въведе проверки по границите си и върна близо 2000 души обратно в Италия. "Париж и Рим са във война", обяви италианската преса. На страната на Франция се включиха и други държави, които заплашиха да възстановят границите. Решението на Рим беше прието като пускане на троянски кон в Шенген, а Гюнтер Крингс, висша фигура от партията на германския канцлер Ангела Меркел, обвини Рим пред таблоида Bild, че използва "методи за изнудване... които обикновено асоциираме с мафията". "Има подозрение, че Италия иска да отмести вниманието от собствените си проблеми около Берлускони, като го насочи към бежанците", смята проф. Клаус Баде.

Последната европейска криза

Италианската имиграционна политика наистина е пълен провал. Доскоро тя се крепеше на близките отношения между Берлускони и либийския лидер Муамар Кадафи и скрепеното с 50 млн. евро споразумение за съвместно справяне с африканските пришълци към бреговете на Ботуша. Провал е и Гърция - другата популярна входна врата на нелегални имигранти към ЕС. Но кризите в двете средиземноморски държави са проблем на Европа, особено на фона на арабските революции.

"Европа трябва да се обедини около обща политика, а не да се оставя да бъде разделена от собствения си егоизъм", смята проф. Клаус Баде. Според него дългосрочното решение е ЕС да има обща концепция и да пребори причините, които водят до бежански вълни. "Това може да е нов план "Маршал" за Северна Африка. Той ще позволи на пришълците да идват тук, да работят, да изкарват пари и да се квалифицират и след това да се завръщат обратно в страните си. Това струва пари, но би работило повече, отколкото да се води просто война срещу бежанците", смята председателят на Експертния съвет на германските фондации за интеграция и миграция.

Същата рецепта препоръчва и проф. Екарт Щтратеншуле. "В крайна сметка имаме само две възможности. Едната е да се затворим, да построим стена около себе се и да се изолираме. Другата е да помогнем, така че условията за живот да се подобрят в страните, които раждат бежанци", казва ръководителят на Европейската академия в Берлин.

Лошата новина е, че ЕС не изглежда готов за разумни и общи действия. "Там решенията се взимат, когато се опре гърбът в стената, защото иначе всяка държава се опитва да се предпази от последствията. А в момента ножът далеч не е стигнал до кокала", каза за "Капитал" Деметриос Пападеметриу, президент на Института по миграционна политика във Вашингтон (интервюто с него можете да прочетете тук). И за съжаление с влизането на Никола Саркози и Ангела Меркел в предизборен режим и със засилването на антиимиграционната реторика в много държави в ЕС последната европейска криза вероятно първо ще се задълбочи, преди да се разреши.  
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Бившият правосъден министър и лидер на партия "Да, България!" Христо Иванов е изумлен от думите на председателя на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) Ханс ван Баален. Шефът на ...
  Новини Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта, инфомационните технологии и съобщенията да започне незабавна проверка на концесионирането на пристанищен терминал ...
  Новини Beчe пo cвeтa ce нaблюдaвa нaтиcĸ ĸъм влacтитe зa пoвтopнo пpинyдитeлнo зaтвapянe нa иĸoнoмиĸитe. Πocтoяннoтo тpъбeнe пo мeдиитe, ĸoeтo тpябвa дa yбeди xopaтa дa пpиeмaт ...
  Новини Бизнесменът Пламен Бобоков показа част от чат, за който твърди, че е с премиера Бойко Борисов. По неговите думи двамата са си писали на 31 март 2019 г. точно по повод на случая ...
  Новини Православната църква днес почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Над 300 хиляди българи празнуват имен ден. -   - "Двамата най-ярки апостоли. Те са много различни, но ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?