29 Март 2024 г. Петък

Станишев предупреди социалистите: Без дребни сметки, ако искаме победа на изборите

2011-04-16 16:19:57
"Отговорността за спечелването на предстоящите президентски и местни избори е обща и не може да има някакви дребни лични сметки и амбиции. Човек първо трябва да омеси и изпече баницата, а после да я дели". Това заяви председателят на БСП и ръководител на партийния предизборен щаб Сергей Станишев днес на националното съвещание с шефовете на местните структури. 

В едночасовата си реч Станишев не пропусна да критикува съпартийците си, които вместо да работят за изборна победа, "отсега мислят какво ще правят през ноември". Предупреди ги да не работят срещу "нашия кандидат". Намекна, че вече негови другари инструктирали местните организации "през главата му" и дори поиска да бъде информиран, ако "някой прави неща, за които не е упълномощен от легитимните органи на партията" - предизборният щаб и ръководството.

Станишев оглави предизборния център на БСП в началото на годината, а вътрешнопартийните му опоненти коментираха, че сега отговорността му е двойна и при загуба наесен ще му се наложи да подаде оставка като партиен лидер, а не да се скрие зад "вот на доверие", както постъпи след "изборния разгром" през 2009г.

Докато разясняваше на социалистите критериите за кандидат-президента на БСП и целта той да стигне до балотаж, Станишев се дистанцира от твърденията, че има свои фаворити за поста. "Без особени усилия още сега мога да изброя поне пет, ако не десет кандидати, които по лични качества, позиции, компетентност, морал, превъзхождат и Бойко Борисов, и Цветан Цветанов, и Цецка Цачева, и Росен Плевнелиев, и Йорданка Фандъкова, но моето мнение е на втори план", каза Станишев.

Виж кой отсъства

Макар според прессъобщението на партийния пресцентър на сбирката да са били поканени кметове от БСП, в залата липсваха знакови представители на левицата в местната власт.

Отсъстваше благоевградският кмет Костадин Паскалев (който пропуска и партийните пленуми напоследък), водач на инициативната група за президентското движение АБВ и сочен за фаворит на Георги Първанов за кандидат-президента на левицата. Преди ден в интервю за в. "Труд" Паскалев заяви, че няма да участва нито в президентските, нито в местните избори. Още миналия април той обяви, че не желае да се бори за трети кметски мандат в Благоевград.

Близки до Паскалев коментират, че той няма да "бъде похарчен" в надпреварата за "Дондуков"харта" от политики, които отстояват социалистите, с приоритет разкриването на нови работни места.

Според Станишев "задкулисни кръгове" изработвали сценарий, който да "пусне БСП по пързалката", като й даде властта на евентуални предсрочни избори. Крайната цел - левицата да се провали и да бъде "ликвидирано всичко, което е с по-голяма стойност и капацитет", а междувременно "задкулисните играчи" да подготвят нова алтернатива.

Затова Станишев призова съпартийците да бъдат премерени в предизборните си обещания - да са аткрактивни, но без лъжи. Участници в сбирката обаче не можаха да разгадаят "задкулисните кръгове", за които им говори Станишев, още по-малко кой и коя власт е готов да даде на БСП.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати