18 Април 2024 г. Четвъртък

Силите на Кадафи обстрелват Мисрата, от града молят за помощ

2011-04-16 16:18:35
Либийските правителствени сили са обстрелвали крайбрежния град Мисрата с най-малко 100 ракети "Град" рано тази сутрин. Това съобщи говорител на бунтовниците, цитиран от агенция Ройтерс.

По думите му ракетите били изстреляни към промишлената зона. Не се съобщава за жертви, но засега е известно, че са нанесени щети на местно млекопреработвателно предприятие.

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" заяви, че разполага с доказателства, че либийските правителствени сили са бомбардирали с касетъчни бомби жилищни райони в Мисрата. Тя публикува снимки, на които според нея се виждат касетъчни бомби испанско производство. Този вид боеприпаси разпръскват множество заряди, така че да причиняват максимален брой жертви.

Либийският правителствен говорител Муса Ибрахим опроверга твърденията, като призова "Хюман райтс уоч" да ги докаже.

Мисрата, който е ключов подстъп към Триполи, е подложен на атаки от около два месеца, през които по думите на бунтовниците са били убити най-малко 1000 души.

Агенция ДПА съобщава, че жители на града са призовали за помощ, като са посочили, че правителствените сили увеличават натиска върху третия по големина либийски град в отговор на нарастващата политическа подкрепа за бунтовниците.

"Кадафи се опитва да превземе Мисрата колкото се може по-скоро преди евентуална сухопътна намеса на НАТО. Така че положението ще стане по-лошо, ако скоро не се направи нещо", каза жител на западния либийски град в аудио запис, разпространяван в интернет.

"Всички хора са срещу Кадафи, но той се опитва да ги държи със сила, оръжия, снайперисти и медиен контрол", добави той.

Според очевидци, въпреки натиска на НАТО, всяко събиране на хора в Мисрата бързо се превръща в мишена за верните на Кадафи сили.

"Оценяваме това, което прави НАТО, но смятаме, че може да се направи още", заяви друг жител на града.

По-рано днес Ройтерс цитира изявление на военния водач на бунтовниците Абдел Фатах Юнис пред телевизия Ал Арабия, според което антиправителствените сили водят ожесточено сражение в Брега и се надяват скоро да превземат този петролен пристанищен град.

Абдел Фатах Юнис заяви още, че бунтовниците са си осигурили каквито оръжия са им били нужни от приятелски настроени държави, отбелязва Ал Арабия.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати