28 Март 2024 г. Четвъртък

Цените на горивата отстъпиха на фолка

2011-04-16 16:11:53

Третият национален протест срещу високите цени на горивата като цяло мина вяло в по-голямата част от страната.

В София се включиха само около 500 души, а в интерент участието си били заявили хиляди, не скриват разочарованието си организаторите.

„На концерт на фолк-певица идват десетки хиляди, а тук няма и хиляда души - това е срам за тези, които не дойдоха, заяви Борислав Райчев от съюз СИЛА, организатор на протеста. 

Според организаторите е абсурдно в голям град като София да се съберат толкова малко хора.

На дъното сме по заплащане в цяла Европа, като не могат да намалят цените, поне да вдигнат заплатите, призоваха от "СИЛА". Те отново повториха исканията си за 2 лева за литър гориво, както и за разбиване на съществуващия, по думите им, монопол в България, на този пазар.

В протестното шествие се включиха над 130 автомобла. С натискане на клаксони и протестни табели недоволните тръгнаха от „Александър Невски", като преминаха по булевард „Цар Освободител", покрай „Софийския университет", до Орлов мост и по булевард Цариградско шосе. По време на шествието се получи задръстване по Цариградско шосе в двете посоки, както и по булевард „Евлоги Георгиев".

Първоначално организаторите бяха декларирали, че няма да блокират движението, но предварителните намерения не се изпълниха.

Хората носеха знамена и плакати, а на една от колите беше поставен хартиен модел на ковчег с некролог на България. На него имаше надпис, съобщаващ, че страната ни е загинала през 2011 г. от гладуване.

Протестиращите срещу цените на горивата планират на 28 април да блокират цяла България. Протестът ще бъде с подкрепата на големите превозвачи и ще се пропускат само линейки.

Вял протест срещу горивата и в Пловдив

Едва 150 от очакваните стотици автомобили се включиха в днешния национален протест срещу високите цени на горивата в Пловдив.

Присъствието на товарните превозвачи, които бяха обявили съпричастност и се очакваше да се явят с личните си коли, не се осъществи.

Недоволните тръгнаха от жилищен район „Тракия” и скандирайки, стигнаха до кръстовище на главната улица до Семинарията, което блокираха.

След това се отправиха към „Карловско шосе”, където в продължение на три часа не допуснаха движение по главния път за Карлово.

Протестиращите носеха плакати „Бате Бойко стига толкова” и „Премахване на картелите и монополите”.

В Пазарджик се събраха около 500 автомобила и 10 мотоциклета. Те блокираха две главни кръстовища в областния град, но оставиха свободно движението за тролеите. Пътниците от тях може да се присъединят към нас, щом са се качили на тролеи, значи нямат пари за гориво, призова координаторът на протеста  Иван Янушев. В Пазарджиик поетапно ще се блокират възлови пътни артерии до 19 часа.

В протестните действия срещу високите цени на горивата във Варна се включиха едва около 40 леки коли, които преминаха по централната част на града.

Според организаторит малкият брой протестиращи се дължал до голяма степен на обезверяването на хората, а и поради страх от натиск.


Около 40 автомобила и десетки пешеходци се събраха пред сградата на община Велико Търново в знак на протест срещу високите цени на горивата.

Протестиращите развяват българското знаме. Дживението беше блокирано. Част от превозвачите също подкрепиха протеста.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати