29 Март 2024 г. Петък

Еврокомисията иска България да върне ?24,54 млн.

2011-04-15 13:13:38

Европейската комисия съобщи, че някои от държавите в ЕС трябва да възстановят общо 530 милиона евро от разходите по общата селскостопанска политика.

В списъка на страните, от които се очаква да възстановят суми, България е включена с 24,54 милиона евро.

Сумата за страната ни е начислена заради недостатъчното равнище на проверките на място, заради недостатъците на системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП-ГИС) и заради предоставянето на неточна информация и недостатъчни указания на земеделските производители във връзка с помощите на площ (включително за мерките за развитие на селските райони въз основа на площ).

Съгласно т.нар. процедура по уравняване на сметките в петък ЕК е поискала от няколко държави да върнат част от отпуснатите от ЕС средства за селското стопанство, които са изразходвали неправомерно, предаде БТА.

Тази сума се връща в бюджета на ЕС заради неспазване на правилата на Общността или поради несъответстващи процедури за контрол на селскостопанските разходи. Държавите отговарят за изплащането на средствата по общата селскостопанска политика (ОСП) и за контрола върху изразходването им, а ЕК трябва да следи дали държавите използват правилно средствата, се отбелязва в съобщението.

Според последното решение средства ще връщат България, Дания, Гърция, Испания, Франция, Италия, Холандия, Португалия, Румъния и Великобритания, а на Германия ще бъдат възстановени средства.

Европейската комисия отбелязва, че държавите отговарят за управлението на повечето от плащанията по общата селскостопанска политика, главно чрез своите разплащателни агенции.

Те отговарят и за контрола, например за проверките на заявленията на земеделските производители за получаване на директни плащания.

Комисията извършва над 100 проверки всяка година, за да установи дали контролът от страна на държавите и предприеманите от тях действия за преодоляване на пропуските са достатъчни.

Тя има правото да изисква възстановяване на средства впоследствие, ако при проверките бъде установено, че действията на държавите не са достатъчни, за да гарантират правилното изразходване на средствата на ЕС, се посочва в съобщението.

Финансовата корекция е пропорционална на процента на грешките, посочва ЕК. Решението е взето в резултат на помирителна процедура между ЕК и държавите въз основа на обективни данни и с оглед на риска от неправомерно използване на средствата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати