16 Април 2024 г. Вторник

Станишев диша във врата на Борисов

2011-04-14 15:35:39

БСП набира скорост няколко месеца преди президентските и местните избори през есента. Това сочи проучване на „Галъп“, проведено в периода 31 март-7 април. 
 
Подкрепата за социалистите е нараснала с близо 3% до 20,5 на сто спрямо предходния месец. 
БСП обаче се вдига, без ГЕРБ да пада. Партията на премиера Борисов също бележи ръст през април, макар и минимален. Ако имаше парламентарни избори днес, ГЕРБ би получила 24,6 при 24,4% през март.

Подкрепата за ГЕРБ пада, откакто партията е на власт, но трябва да се изчакат и резултатите следващия месец, за да се види дали става дума за трайна стабилизация, обясниха социолозите. 

Леко е спаднала подкрепата за ДПС – от 6,4 на 6,2%. Следват Синята коалиция с 4,3 на сто и Атака – 2,9 на сто. 37,8% от българите заявяват, че няма да гласуват. 

Еврокомисарят Кристалина Георгиева отново е на върха на класацията за доверието в политиците с 62%. С резултат от около 39% следват регионалният министър Росен Плевнелиев, президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов. Спряганата за кандидат за президент Меглена Кунева е веднага след министър-председателя с 37% доверие. 

Министрите Трайчо Трайков и Симеон Дянков качват с по 2% доверието към себе си. Това е малко изненадващо на фона на разразилия се скандал с АЕЦ Белене, но социолозите отчетоха, че хората не са имали време да осмислят случващото се, за да имат конкретна реакция. 

БСП влиза в добра форма шест месеца преди изборите, коментира социологът Андрей Райчев. ГЕРБ пък е престанала да се топи, допълни той.

Според социолога от известно време управляващите са били подложени на силен натиск. За пример той даде скандалите от края на миналата година с подслушването, апартаментите на Цветан Цветанов и бившата шефка на фонд „Земеделие“ Калина Илиева. В първите три месеца на 2011 г. пък вече нямаше флашки и апартаменти, но имаше конфликт между народа и властта заради скока на цените на горивата и храните, коментира Райчев. Сега като че ли този натиск е поотслабнал, смята той.

„Основна способност на Борисов е да сменя своята титла. Първата година наблюдавахме Борисов отмъстителя, сега наблюдаваме Борисов строителя“, разясни социологът. 

Андрей Райчев посочи още, че за БСП има две възможности. Едната е да издигнат партийна кандидатура, която ще им гарантира „сребърен медал“ на президентските избори. Кандидати като Стефан Данаилов и Ивайло Калфин със сигурност ще стигнат до втори тур, но на балотажа всички останали ще се обединят срещу червените.

Другият вариант е социалистите да подкрепят центрист, който ще им гарантира по-широка подкрепа, но тогава те ще играят поддържаща, а не централна роля, разясни Райчев.

От "Галъп" са изправили хипотетично на втори тур на президентските избори Меглена Кунева съответно срещу премиера Борисов, вицепремиера Цветан Цветанов и регионалния министър Росен Плевнелиев. Според резултатите Кунева ще загуби срещу Борисов – 27 срещу 33% за премиера. Дамата обаче би получила повече гласове срещу Цветанов и Плевнелиев.

Въпросът за президентските избори е дали българите ще поискат отново юнак, или ще заложат на друг модел, подчерта Андрей Райчев.

Според него сражението на изборите наесен ще е за избирателите в центъра, а не толкова за негласуващите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати