26 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ и "Атака" премахнаха свободния достъп до пълните данни за фирмите

2011-04-14 10:52:40
От 1 януари 2012 г. пълните данни за фирмите няма да са достъпни свободно и безплатно. Това е окончателното решение на парламента, който с гласовете на ГЕРБ и "Атака" одобри ограничаването на информацията за компаниите, която всеки може да види през сайта наТърговския регистър, воден от Агенцията по вписванията към Министерството на правосъдието.

Според вече окончателно приетите промени малка част от данните за фирмите ще е общодостъпна. Освен това тя няма да съдържа лични данни и на практика ще е безполезна, тъй като няма да позволява дори да се идентифицират собственици и управители. Пълната информация с актове на дружеството и заявления за промени ще е достъпна само с електронен подпис или цифров сертификат. Справки ще могат да се правят и на гише в Агенцията по вписванията с молба и лична карта.
"Аз лично бих затворила фирмените досиета!"
Жанета Петрова, зам.-министър на правосъдиетоПоследната дума в дебата за публичността на търговския регистър беше на зам.-министъра на правосъдието Жанета Петрова, която заяви: "Аз лично бих затворила фирмените досиета!". В изказването си от парламентарната трибуна Петрова обяви, че тя не харесва начина, по който е създаден електронният търговския регистър. "Никой не закрива търговския регистър, нашият подход с регистрирания достъп сега търси баланса и е само временна мярка", каза зам.-министърът.

"С тези промени ще се обезсмисли търговският регистър, ще се отнеме неговата публичност и прозрачност", постави началото на дебата Мая Манолова от БСП. Тя заяви, че ГЕРБ заличава една от успешните реформи и никой няма обяснение защо се прави това. "Дали причината е характерната зловредност, или някои има интерес да бъдат скрити определени зависимости", попита тя.

Манолова посочи, че ако отпадне безплатният достъп до всички данни за фирмите, няма свободно да могат да се виждат приватизационни договори, протоколи от общи събрания на държавни дружества и това ще улесни злоупотребите. Според нея, ако се приеме достъпът до пълната информация за компаниите да става само с електронен подпис или цифров сертификат, това ще е поредният израз на полицейщината на управляващите. "Те искат да се знае кой от кого се е интересувал, явно се притесняват от разследващата журналистика", заяви Манолова.

Тя посочи, че не случайно председателят на правната комисия Искра Фидосова обяви, че ще гласува "въздържал се". Това прави чест на Фидосова, защото отговорността за  ограничаването на достъпа е на всеки, който гласува "за", каза Манолова.

Представителката на левицата предложи приемането на текстовете за търговския регистър да се отложи и те да се преосмислят. Само 22 депутати я подкрепиха – 15 от "Коалиция за България", един от ГЕРБ, четирима от Синята коалиция и двама от "Атака".

Срещу въвеждането на ограничения за достъпа до информацията за фирмите се изказаха и Екатерина Михайлова и Мартин Димитров от Синята коалиция. "Това е лошо, не го правете", заяви Михайлова.

"Дори БСП не ограничи прозрачността, с толкова усложнен достъп ще се нарушат европейски директиви. Единственото, което ще постигнете, е увеличаване на измамите и несигурността и ограничаването на достъпа до търговския регистър ще стане причина за следващия голям скандал в България. Само ще загубите, ще има обществено недоволство и въпроси от Европейската комисия", обърна се Димитров към депутатите от ГЕРБ.

В защита на предложението за контролиран достъп до фирмените досиета се изказа Юлиана Колева от ГЕРБ. 'Бъдете спокойни, когато гласувате", обърна се тя към депутатите, "ние не затваряме търговския регистър, а само търсим баланс между публичността и зашитата на личните данни". Подкрепия и колегата й от партията Емил Радев.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати