24 Април 2024 г. Сряда

По-евтин газ

2010-07-17 20:39:37

След среднощни преговори в резиденция „Евксиноград ” действащата цена, по която идва природният газ в България беше намалена със задна дата от 1 юли. 

След промяна в някои от параметрите, независимо от движенията на международната цена на газа, за нашата страна тя ще е с няколко процента по-ниска, обясни енергийният министър Трайчо Трайков. 

Българската страна била твърда в преговорите, не защото се водят с руската страна, а защото залогът е оцеляването на икономиката, каза на пресконференцията в събота премиерът Бойко Борисов. 

"Нашите аргументи са, че зад нас стоят потребителите, и от това, което договорим днес, това е на хората парното, топлата вода, на заводите продукцията.”

Направена е първата стъпка за значително намаляване на цената на природния газ за България, обясни енергийният министър. 

В резултат на промените със задна дата условия на действащите договори всяко тримесечие в „Булгаргаз” ще остават по 10 милиона лева.

„Би могла тази разлика да бъде отразена в цените, това ще е малко намаление, но би могла да служи и като буфер за „Булгаргаз”, коментира Трайков пред Дарик радио. 

Отделно след изтичането на действащите договори в края на тази година, ще бъдат направени още промени – основната е отпадането на посредниците при доставките. 

Договорите вече ще се сключват директно между „Булгаргаз” и „Газпром Експорт”. Те трябва да бъдат подписани до 30 юни 2011 година и формулата за цената, която ще залегне в тях „ще стимулира потреблението на газ в България”. 

Проектът на основните условия ще бъде представен от „Газпром” на „Булгаргаз” до 10 август. 

"Руските ни партньори разбират, че за да има пазар за природен газ в България, трябва да има условия, при които индустриалните потребители да могат да бъдат конкурентоспособни и при които домакинствата да имат икономически интерес да използват природния газ", обасни министър Трайков. 

Руският енергиен министър Сергей Шматко коментира, че не остава с чувството, че Москва е направила големи отстъпки пред София. 

"Качеството на преговорите ни дава основания да смятаме, че между България и Русия може да бъде установено дългосрочно партньорство на взаимноизгодна основа. Сложихме точка на отдавна водените разговори относно участието на посредници - от 30 юни 2011 започват да действат подписаните документи за преките доставки от Руската федерация за „Булгаргаз".

България не обвързва различните енергийни проекти един с друг, коментира още премиерът Бойко Борисов. 

Вече се преговаря и по пътната карта за АЕЦ „Белене”, а до края на лятото ще се търси стратегически инвеститор в централата.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати