Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Фев 17
Начало arrow България arrow По-евтин газ

По-евтин газ

  Print E-mail
2010-07-17 20:39:37
източник: dnes.bg

След среднощни преговори в резиденция „Евксиноград ” действащата цена, по която идва природният газ в България беше намалена със задна дата от 1 юли. 

След промяна в някои от параметрите, независимо от движенията на международната цена на газа, за нашата страна тя ще е с няколко процента по-ниска, обясни енергийният министър Трайчо Трайков. 

Българската страна била твърда в преговорите, не защото се водят с руската страна, а защото залогът е оцеляването на икономиката, каза на пресконференцията в събота премиерът Бойко Борисов. 

"Нашите аргументи са, че зад нас стоят потребителите, и от това, което договорим днес, това е на хората парното, топлата вода, на заводите продукцията.”

Направена е първата стъпка за значително намаляване на цената на природния газ за България, обясни енергийният министър. 

В резултат на промените със задна дата условия на действащите договори всяко тримесечие в „Булгаргаз” ще остават по 10 милиона лева.

„Би могла тази разлика да бъде отразена в цените, това ще е малко намаление, но би могла да служи и като буфер за „Булгаргаз”, коментира Трайков пред Дарик радио. 

Отделно след изтичането на действащите договори в края на тази година, ще бъдат направени още промени – основната е отпадането на посредниците при доставките. 

Договорите вече ще се сключват директно между „Булгаргаз” и „Газпром Експорт”. Те трябва да бъдат подписани до 30 юни 2011 година и формулата за цената, която ще залегне в тях „ще стимулира потреблението на газ в България”. 

Проектът на основните условия ще бъде представен от „Газпром” на „Булгаргаз” до 10 август. 

"Руските ни партньори разбират, че за да има пазар за природен газ в България, трябва да има условия, при които индустриалните потребители да могат да бъдат конкурентоспособни и при които домакинствата да имат икономически интерес да използват природния газ", обасни министър Трайков. 

Руският енергиен министър Сергей Шматко коментира, че не остава с чувството, че Москва е направила големи отстъпки пред София. 

"Качеството на преговорите ни дава основания да смятаме, че между България и Русия може да бъде установено дългосрочно партньорство на взаимноизгодна основа. Сложихме точка на отдавна водените разговори относно участието на посредници - от 30 юни 2011 започват да действат подписаните документи за преките доставки от Руската федерация за „Булгаргаз".

България не обвързва различните енергийни проекти един с друг, коментира още премиерът Бойко Борисов. 

Вече се преговаря и по пътната карта за АЕЦ „Белене”, а до края на лятото ще се търси стратегически инвеститор в централата.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици.По думите му в сутрешния блок на Би Ти Ви, в нея се предлага ново ...
  Новини Православната църква днес почита Атанасовден. В народните вярвания Св. Атанасий е представен като властелин на снеговете и ледовете. Вярва се, че на този ден Св. Атанасий съблича вълнената риза, ...
  Новини "Специално за софиянци оправиха пътя към Велинград, да ходят, да се гмуркат на СПА-то, а за нас селяните оставиха миналогодишните дупки срещу 100 лева на година", така всекидневно хората от ...
  Новини Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари, тъй като от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от ...
  Новини Днес православната църква почита паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?