Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Ноем 21
Начало arrow България arrow По-евтин газ

По-евтин газ

  Print E-mail
2010-07-17 20:39:37
източник: dnes.bg

След среднощни преговори в резиденция „Евксиноград ” действащата цена, по която идва природният газ в България беше намалена със задна дата от 1 юли. 

След промяна в някои от параметрите, независимо от движенията на международната цена на газа, за нашата страна тя ще е с няколко процента по-ниска, обясни енергийният министър Трайчо Трайков. 

Българската страна била твърда в преговорите, не защото се водят с руската страна, а защото залогът е оцеляването на икономиката, каза на пресконференцията в събота премиерът Бойко Борисов. 

"Нашите аргументи са, че зад нас стоят потребителите, и от това, което договорим днес, това е на хората парното, топлата вода, на заводите продукцията.”

Направена е първата стъпка за значително намаляване на цената на природния газ за България, обясни енергийният министър. 

В резултат на промените със задна дата условия на действащите договори всяко тримесечие в „Булгаргаз” ще остават по 10 милиона лева.

„Би могла тази разлика да бъде отразена в цените, това ще е малко намаление, но би могла да служи и като буфер за „Булгаргаз”, коментира Трайков пред Дарик радио. 

Отделно след изтичането на действащите договори в края на тази година, ще бъдат направени още промени – основната е отпадането на посредниците при доставките. 

Договорите вече ще се сключват директно между „Булгаргаз” и „Газпром Експорт”. Те трябва да бъдат подписани до 30 юни 2011 година и формулата за цената, която ще залегне в тях „ще стимулира потреблението на газ в България”. 

Проектът на основните условия ще бъде представен от „Газпром” на „Булгаргаз” до 10 август. 

"Руските ни партньори разбират, че за да има пазар за природен газ в България, трябва да има условия, при които индустриалните потребители да могат да бъдат конкурентоспособни и при които домакинствата да имат икономически интерес да използват природния газ", обасни министър Трайков. 

Руският енергиен министър Сергей Шматко коментира, че не остава с чувството, че Москва е направила големи отстъпки пред София. 

"Качеството на преговорите ни дава основания да смятаме, че между България и Русия може да бъде установено дългосрочно партньорство на взаимноизгодна основа. Сложихме точка на отдавна водените разговори относно участието на посредници - от 30 юни 2011 започват да действат подписаните документи за преките доставки от Руската федерация за „Булгаргаз".

България не обвързва различните енергийни проекти един с друг, коментира още премиерът Бойко Борисов. 

Вече се преговаря и по пътната карта за АЕЦ „Белене”, а до края на лятото ще се търси стратегически инвеститор в централата.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Православната църква почита на 13 ноември паметта на Св. Йоан Златоуст, патриарх Константинополски. Проповедник и богослов, един от тримата "светители" –"вселенски учители", ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитрий заел ...
  Новини На 6 август православната църква отбелязва празника Преображение Господне, който води началото си от първите векове на християнството.Според народните вярвания, с идването на празника небето се ...
  Новини Най-голямото перо от харчове в "потребителската кошница" на българина за 2017 г. е била храната, отчитат данни от анализ на Евростат за финансовите характеристики на потреблението за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?