29 Март 2024 г. Петък

Станишев пред Рединг: Борисов налага едноличен режим

2011-04-13 20:46:22

Демократичният баланс в страната ни се нарушава. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на срещата си в Брюксел с еврокомисаря по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг, съобщиха от партията.

Лидерът на БСП изрази тревогата си, че в страната ни се нарушава балансът между различните власти и се засягат фундаментални демократични принципи, на които се основава самият ЕС.

Станишев припомни провелия се наскоро дебат в Европейския парламент заради нерегламентираното използване на СРС-та в страната ни и случаите на полицейско насилие.

Той изразил съжаление, че за първи път България се разглежда по този начин от основна европейска институция.

Лидерът на БСП помоли еврокомисаря да наблюдава тази тема предвид създадената в България атмосфера на страх, който се насажда съзнателно от управляващите по отношение на отделни съсловия и на техни опоненти.

Според лидера на БСП ГЕРБ се стреми да подчини политически контролните органи и да наложи на практика едноличен режим в страната.

Станишев изтъкна и стремежа за натиск върху съдебната власт, в това число и създаването на специализираните съдилища. Това според него създава прецеденти и възможност за политическо кадруване от страна на управляващата партия, а съдът да бъде използван за неясни нужди.

Лидерът на БСП отбеляза, че се оказва натиск върху българските общини. По думите му той е започнал веднага след изборите, а днес вече води до затваряне на банковите сметки на десетки регионални администрации.

В резултат на това се затруднява предоставянето на услуги на гражданите и използването на европейски средства.

Станишев акцентира върху тенденциозните проверки срещу кметове, които не са от ГЕРБ, с което отново се възпрепятства работа на общинските администрации и се създава проблем и на самите граждани.

Лидерът на БСП благодари на еврокомисаря за принципната й позиция по проблема с експулсирането от Франция на български граждани от ромски произход, което създаде много лош прецедент в историята на ЕС по отношение на спазването на гражданските свободи в Европа. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати