25 Април 2024 г. Четвъртък

"Мобилтел" обяви, че ще навакса със забавените сметки до края на май

2011-04-13 18:29:44
До края на май "Мобилтел" ще възобнови нормалния си ритъм за издаване на месечни фактури на своите потребители. Дотогава трябва да бъдат изпратени всички фактури за периода от началото на годината досега, това обяви по време на пресконференция изпълнителният директор на мобилния оператор Андреас Майерхофер.

Той заяви, че всички фактури за миналата година са изпратени, а в рамките на следващите седмица-две ще бъдат изпратени около 3 млн. сметки за периода януари-март 2011 г. Всички сметки, които потребителите получат в периода 25 март - 31 май ще могат да се изплатят в рамките на 60 дни (около два месеца), а не както е обичайната практика това да става в 15-дневен срок.

Това според изпълнителния директор на мобилния оператор е наложено като мярка за компенсиране на забавянията по издаването на сметки. След края на май "Мобилтел" ще възстанови нормалния си цикъл на фактуриране на своите абонати, допълни Майерхофер.

"Искам да ви уверя, че системата за разплащания вече функционира напълно", заяви той. Системата за проверка на текуща сметка също вече функционира напълно, допълва той.

Според него известното забавяне в сметките през тази година е причинено от натрупаното закъснение от проблемите със смяната на софтуера на билинг системата на оператора през септември миналата година. Кризата със закъснелите фактури и последвалото изпращане на 3-4 едновременно се проточи до края на миналата година.

От началото на 2011 г. компанията обаче продължи да забавя издаването на известно количество сметки за своите абонати. Майерхофер обявим, че това е направено поради две причини – натрупаното забавяне от предишния период и за да не се получи прекомерно натрупване на издаването на много фактури в кратък период от време.

"Не ми се струва справедливо към нашите абонати да изпратим новите сметки веднага след тези, пуснати със закъснение", заяви Майерхофер. "Като имаме изоставане с милиони фактури, новите трябва да бъдат изпратени с известно забавяне."

Засега няма признаци, че са напуснали повече клиенти по време на периода с проблемната билинг система. Нивото на събираемост също е сходно с тази от предишни периоди, добави той.

Редовното изпращане на сметки е част от имиджовия образ на компанията пред своите потребители и  кризата със закъснелите фактури е удар по доверието на потребителите към мобилния оператор. Майерхофер не смята, че въпреки проблемите новата система е провал.

От 5 април компанията премахна възможността за автоматичното подновяване на сключените договори за нови абонати. Подобно действие предприе и един от другите два мобилни оператори - "Глобул". Премахването на тази функция от договорите на всички абонати ще може да бъде възможна след приемане на поправки в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), което се очаква да стане към средата на тази година, заяви Майерхофер.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати